divendres, 13 de febrer del 2015

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: una presidenta bizantinòloga?

En qüestió de setmanes caldrà dirimir qui assumirà la Presidència de la Democràcia Hel·lènica. Ja han començat a sonar noms que siguin prou de consens per assolir la majoria reforçada. Cal recordar que les darreres eleccions es van haver de convocar en no aconseguir-se aquesta majoria. Un dels noms que son és el de Hélène Ahrweiler. Ahrweiler farà 89 anys el 29 d'agost. Nascuda a Atenes, com a Eléni Glúkatzi, filla d'una família pòntica, s'hi va graduar a l'Escola de la Filosofia. El 1953 passà a París on es doctorà en història i lletres a l'Escola Pràctica d'Alts Estudis. El 1955 ingressà en el Centre Nacional de Recerca Científica. El nom d'Ahrweiler l'adquirí en casar-se amb un oficial de l'exèrcit francès, el 7 de novembre del 1958.

"Byzance et la mer" (1966), "Études sur les structures administratives et sociales de Byzance" (1971), "L'idéologie politique de l'empire byzantin" (1975) i "Byzance: les pays et les territoires" (1976) són algunes de les seves contribucions a l'estudi de l'Imperi Romà d'Orient.

1 comentari:

DL ha dit...

Finalment, ha estat Προκόπης Παυλόπουλος qui serà el nou president de Grècia. Ministre d'interior en el govern de ND en el 2004-2009, el seu nomenament ha estat contestat, en record de la repressió d'aquells anys.
Paulopoulos fou elegit amb els vots de Syriza, ND i ANEL. La seva elecció esborra la possibilitat d'uns nous comicis avançats.
El càrrec és testimonial, però amb algunes atribucions constitucionals que en un moment de crisi política podrien ser aprofitades.