dimecres, 17 de juny de 2015

Els Sis Criteris Bàsics d'Unió i trencadissa parcial de CiU

El procés participatiu d'UDC del passat 14 de juny ha culminat ara un trencament parcial de CiU. Els consellers d'UDC abandonen el govern Mas, bo i que mantenen la Federació en el Parlament i en els òrgans locals.

Amb aquesta trencadissa parcial, UDC vol fer bons els seus sis criteris de cara al "procés".

Recordem que aquests criteris foren ratificats pel 51% de la militància d'UDC que s'expressà en el 14 de juny, és a dir per poc més de 1.000 persones.

Són criteris, però, rellevants. Es pronuncien des d'un "compromís amb el procés" i des del "catalanisme integrador". Són sis:
- 1. Sobirania. És a dir el criteri de no renunciar ni posar límits a l'aspiració de plena sobirania per a Catalunya. Fixeu-vos que hom parla d'aspiració, no de sobirania.
2. Democràcia. Presa de totes les decisions de forma netament democràtica, d'acord amb el criteri de la majoria de vots de la ciutadania.
3. Diàleg. És a dir, diàleg entre el govern de Catalunya i el govern de l'Estat [espanyol]. Aquest diàleg es fa "sense renúncies prèvies" i amb voluntat de persistència. S'entén el diàleg com una forma de guanyar complicitats al si de la Unió Europea.
4. Seguretat jurídica. Així, UDC exclou explícitament "una eventual Declaració Unilateral d'Independència", però també "l'obertura d'un procés constituent al marge de la legalitat".
5. Europa. UDC descarta qualsevol escenari que pugui situar Catalunya fora d ela Unió Europea.
6. Cohesió, en referència a la "cohesió social i territorial de la nostra nació".