divendres, 26 de gener de 2018

Rajoy-Puigdemont: segona ronda

El 27 d'octubre del 2017 guanyà Rajoy. I guanyà precisament perquè optà per convocar eleccions el 21D en el marc de l'aplicació de l'article 155. D'aquesta manera combinava l'anunci de les mesures de destitució amb mesures de reposició a través de noves eleccions.

Tres mesos després torna haver-hi un altre xoc institucional. El President del Parlament, Roger Torrent, ha proposat Carles Puigdemont com a candidat a la Presidència de la Generalitat, fixant ple d'investidura per al dimarts dia 30. El President del Govern d'Espanya, Mariano Rajoy, respon interposant un recurs al Tribunal Constitucional contra aquesta proposta.

Si el recurs no fos admès pel Tribunal Constitucional, cosa no descartable del tot després del report negatiu emès pel Consell d'Estat, el Govern Rajoy quedaria molt tocat.

Si el recurs és admès i es dicta la suspensió de la proposta, la pilota passa a la teulada del Parlament.

El President del Parlament podria optar per acceptar la suspensió i iniciar una nova ronda de converses per proposar un altre candidat. Rajoy sortiria guanyador... de moment.

Si el President del Parlament opta per desobeir, Rajoy podrà renovar l'article 155 i dissoldre aquest Parlament, deixant sine die la convocatòria d'eleccions. Però en aquest cas la victòria de Rajoy seria més desgastadora.

Uns i altres volen calmar especialment la vorera del carrer que els segueix. Rajoy, en aquest sentit, ho té una mica més fàcil que Puigdemont.