diumenge, 29 de novembre del 2020

Un mapa de la Via Làctia a través de la posició i velocitat de 224 objectes del Catàleg d’Astrometria VERA

El passat mes d’abril es publicava el primer catàleg d’astrometria de VERA. Iniciat en el 2000, aquest projecte japonès de radioastrometria basat en una interferometria de molt llarga línia de base, ha acumulat mesures precises tant de la paral·laxi anual com del moviment propi de 99 fonts interestel·lars d’emissions estimulades de línies espectrals en la banda de microones (màsers). Juntament amb dades d’altres projectes com BeSSeL, GOBELINS, els científics japonesos refinaven els valors de paràmetres galàctics fonamentals com la distància del Sol al Centre Galàctic (R0 = 7,92 ± 0,16 kpc) o la velocitat angular del Sol en la rotació galàctica (Ω = 30,17 ± 0,27 km·s-1·kpc-1).

Posició i velocitat de 224 objectes del Catàleg Astromètric de VERA graficats damunt d’una imatge idealitzada de Via Làctia. El codi de colors indica a quin braç galàctic pertanyen els objectes: Braç Exterior (groc), Braç de Perseu (taronja), Braç Local (verd), Braç de Sagitari-Carina (rosa), Braç d’Escut-Centaure (blau fosc), Braç de Norma (violat) i Bulb-Barra Central (vermell).

En un comunicat de premsa de l’Observatori Astronòmic Nacional del Japó s’ofereixen algunes dades sobre el model refinat de Via Làctia que resulta del Catàleg del VERA. En comparació amb els models anteriors, el paràmetre Ω es revisa a l’alça (+7 km·s-1) mentre que el paràmetre R0 es redueix (-2000 anys-llum).

La potència del projecte VERA consisteix en el fet d’haver combinat durant dues dècades dades de radiotelescopis escampats per l’arxipèlag japonès. Aquesta xarxa de radiotelescopis ofereix a una resolució equivalent a un telescopi de 2300 km de diàmetre: 10 microsegons d’arc. Si fem servir aquell tòpic tan del gust de Robert Ball (1840-1913) aquest diàmetre angular és el que tindria, vista des de la Terra, una moneda d’un penic dipositada en la superfície lunar.

La Unió Astronòmica Internacional va adoptar el 1985 27.700 anys-llum com el “valor oficial” de la distància del Sol al Centre Galàctic. D’acord amb les dades del VERA el valor real seria de 25.800 anys-llum.

La reducció en l’estimació de la distància entre el Sol i el Centre Galàctic també comporta una augment en l’estimació de la velocitat orbital del Sol: de l’estimació de 220 km·s-1 que trobem en els llibres de text passaríem a una de més precisa de 227 km·s-1.

Un projecte encara més ambició: la Xarxa VLBI de l’Àsia Oriental

La intenció del projecte VERA és ampliar els objectes del catàleg astromètric, particularment amb objectes situats en el bulb central de la Galàxia. Això permetrà conèixer millor l’estructura i dinàmica de la Via Làctia. En aquest objectiu, VERA participarà en la Xarxa d’Interferometria EAVN, que inclou radiotelescopis de Corea del Sud i de Xina.