dimecres, 12 de maig del 2021

Els quatre punts del Compromís per un Acord Nacional per l’Autodeterminació

Queden menys de dues setmanes perquè s’esgoti el termini que té el Parlament de Catalunya per investir un President de la Generalitat si vol evitar una dissolució automàtica i la convocatòria d’eleccions. Pere Aragonès, el president en funcions, és el candidat més sòlid, malgrat que Salvador Illa encara s’hi postula. Aragonès, però, no té assegurat un suport suficient, per bé que el seu partit, ERC, té un acord amb la CUP i manté converses amb Junts i Comuns. Els vetos creuats entre Junts i Comuns, i entre PSC i ERC, podrien impedir que s’arribi a un suport suficient (majoria simple).

En aquest context, la CUP ha convocat Junts i ERC a una reunió. La proposta de la CUP, amb aportacions de Junts i ERC, s’ha traduït en un “Compromís per un Acord Nacional per l’Autodeterminació” que contempla quatre punts:
- donar resposta a la urgència que suposa la crisi social i econòmica.
- construir un mur de defensa dels drets fonamentals i bàsics al marge de l’estat espanyol.
- convocar la primera reunió de treball per constituir un gran Acord Nacional per l’Autodeterminació.
- assolir un espai de debat de l’estratègia independentista més enllà del marc de la governabilitat.

Quan Jaume Asens (Comuns) deia ahir que ERC no té la independència en el seu programa per a la present legislatura, tot foren protestes. Però una lectura dels punts de l’acord mostra que l’independentisme institucional parlamentari té bàsicament un horitzó de mínims. El cas és que fins i tot aquests mínims poden resultar inassumibles pel govern de coalició de PSOE i Unidas Podemos.