dissabte, 23 de novembre del 2019

PSOE i Unides Podem consulten a la militància la formació d'un govern progressista de coalició

Just l'endemà de les eleccions del 10 de novembre, les direccions del PSOE i d'Unidas Podemos arribaren a un preacord per formar un govern progressista de coalició entre totes dues formacions. Certament, la investidura de Pedro Sánchez necessitarà quelcom més que els vots afirmatius dels diputats de totes dues formacions. En aquest sentit el PSOE ha tingut contactes amb altres formacions parlamentàries per tal d'aconseguir, si no un "sí" a la investidura, si més no una abstenció.

L'acord arribava, de tota manera, després de mesos de desencontre entre totes dues formacions progressistes. Tot i que aquest desencontre semblava trobar-se més aviat en la direcció que no pas en les bases, aquest cap de setmana tant el PSOE com Unidas Podemos convoquen consultes a la militància sobre l'acord.

La consulta que fa el PSOE fou acordada el 18 de novembre per la Comissió Executiva Federal. Els Estatuts Federals del PSOE preveuen de forma obligada i vinculant la convocatòria de consultes a la militància sobre els acords de govern per a Espanya on participi el PSOE. La qüestió de la consulta és la següent: Dones suport a l'acord assolit entre el PSOE i Unides Podem per a formar un Govern progressista de coalició? La votació presencial té lloc avui dissabte, si bé ja ahir es podia votar en-línia. El cens és obert a militants i afiliats directes del PSOE, així com als militants de les JSE, del PSC i de les JSC.

En el cas de Podemos la qüestió consultada és la següent: "Estàs d'acord amb què participem en un Govern de coalició en els termes del preacord signat per Pedro Sánchez i Pablo Iglesias?".

Esquerra Unida la qüestió de la consulta diu: "En base al preacord programàtic de 10 punts i al darrer acord de Pressupostos Generals de l'Estat, ¿estàs d'acord amb què membres d'Esquerra Unida participin en un govern de coalició entre Unides Podem i el PSOE?". La consulta serà oberta fins el dimecres 27 al matí.

3 comentaris:

DL ha dit...

En el cas de la militància del PSOE, la participació en la consulta fou del 63,01%. S'emeteren 103.718 vots. D'aquests foren en blanc un 0,95%, i s'anul·laren un 0,12%. La victòria del Sí fou aclaparadora amb 95.421 vots.

En el cas de la militància del PSC i de les JSC la participació en la consulta fou notablement més baixa, del 44,94%. De les 14.276 amb dret de vot, han votat 6.415 (5.642 presencialment i 773 electrònicament). Hi han votat a favor de l'acord 6.007. Hi ha hagut 335 vots negatius. El percentatge de vot en blanc ha estat del 1,09% dels vots emesos. El 0,05% dels vots emesos han estat anul·lats.

DL ha dit...

Pel que fa a la consulta celebrada per Izquierda Unida, el nivell de participació fou del 31,20%. Dels 11.674 vots emesos, 10.281 foren favorables a l'acord, 1.185 en contra, i 208 en blanc.

Quant a la consulta que ha celebrat Catalunya en Comú, hi han participat 3707 persones. D'elles, 3505 han votat a favor del preacord. Unes 198 ho han fet en contra. Hi ha hagut 4 vots en blanc.

DL ha dit...

Dimecres 27 conclogué la consulta de Podemos:
- Hi votaren 134.760 persones, de les quals 130.150 ho feren a favor del preacord i 4.244 en contra