dilluns, 23 de desembre del 2019

Els 10 grups parlamentaris del Congrés de la XIV Legislatura d'Espanya

Fou el mateix Tribunal Suprem d'Espanya el que requerí al Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre els efectes de l'elecció d'Oriol Junqueras com a eurodiputat. El TJUE respongué dijous 19 assenyalant que la immunitat d'eurodiputat s'adquireix en el mateix moment de l'elecció. El mateix BOE havia publicat la llista d'eurodiputats espanyols on constaven Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín. Poc marge tenia el TJUE. El Parlament Europeu s'afanyà, doncs, a complir el pronunciament del TJUE, i Puigdemont i Comín reberen les credencials d'eurodiputats després de mesos d'espera.

El Tribunal Suprem, doncs, reclamà a les parts del "cas Junqueras" que es pronunciessin. La Fiscalia i l'acusació popular de VOX demanen que s'apliqui la sentència dictada el mes d'octubre per tal que Junqueras no sigui eurodiputat i continuït complint la condemna a presó. L'Advocacia de l'Estat, però, reiterant el criteri expressat en el seu moment, demana ara que Junqueras sigui posat en llibertat en virtut de la immunitat que té com a eurodiputat. Les defenses, d'altra banda, entenen que la situació de Junqueras és motiu suficient per suspendre tot el judici als líders del Procés.

Paral·lelament, el Tribunal Suprem ha demanat posicionaments sobre el cas de Puigdemont i Comín. La Fiscalia, de manera semblant, demana que el TS sol·liciti al Parlament Europeu un suplicatori per poder continuar el procediment judicial contra Puigdemont i Comín. El pronunciament del Parlament Europeu, sota la presidència de David Sassoli, sembla que serà diferent del que s'hauria produït sota la presidència d'Antonio Tajani.

Aquesta intersecció entre poders, també afecta al Congrés dels Diputats. Encara no hi ha data per al primer debat d'investidura del candidat de Pedro Sánchez. Els moviments de l'Advocacia de l'Estat produïts avui s'interpreten a la llum de les negociacions entre PSOE i ERC. El distanciament del PSOE respecte de PP i Ciutadans es fa més gran.

En aquest context arriba la configuració, aparentment final, dels Grups Parlamentaris del Congrés dels Diputats. Els grups parlamentaris serien els següents:
- Grupo Parlamentario Socialista: 120 diputats.
- Grupo Parlamentario Popular en el Congreso: 88 diputats.
- Grupo Parlamentario VOX: 52 diputats.
- Grupo Parlamentario Confederal de Unidas Podemos-En Comú Podem-Galicia En Común: 35 diputats.
- Grupo Parlamentario Plural: 15 diputats (JxCat, Más País, CC-PNC, NC, Compromís, BNG, PRC, TE).
- Grupo Parlamentario Republicano: 13 diputats (ERC).
- Grupo Parlamentario Ciudadanos: 10 diputats.
- Grupo Parlamentario Vasco (EAJ-PNV): 6 diputats.
- Grupo Parlamentario Euskal Herria Bildu: 5 diputats.
- Grupo Parlamentario Mixto: 5 diputats (CUP, UPN, Foro Asturias).

És probable que el primer debat d'investidura tingui lloc en els escassos dies hàbils de la primera setmana de l'any. Sembla que Pedro Sánchez no té intenció de fer un debat d'investidura sense tindre garantida, si més no, la majoria simple. L'estratègia de desescalar la situació de Catalunya podria funcionar per esberlar la relació de govern entre JxCat i ERC, i obrir l'escenari d'un tripartit d'esquerres a la Generalitat. Però si no funciona en aquest sentit, el govern Sánchez i la XIV Legislatura tindrien seriosos problemes per continuar.