dijous, 12 de desembre del 2019

Pedro Sánchez, com a candidat a la Presidència del Govern

Ahir dimecres a les 21.30, la Presidenta del Congrés, Meritxell Batet, anunciava que el Rei proposava com a candidat a la Presidència del Govern, a Pedro Sánchez, líder del PSOE, el partit més votat a les passades eleccions del 10 de novembre. Correspon ara a la Presidència del Congrés fixar la data de la sessió d'investidura.

Aquesta investidura dependrà del posicionament dels grups parlamentaris del Congrés. A data del 12 de desembre, s'han conformat els grups següents:
- el Grupo Parlamentario Socialista, amb 120 diputats, i que dóna suport a la candidatura de Sánchez com a president del Govern.
- el Grupo Parlamentario Popular en el Congreso, amb 88 diputats, i que ja ha anunciat que votarà contra la investidura de Sánchez.
- el Grupo Parlamentario VOX, amb 52 diputats, i que també ha anunciat que hi votarà en contra.
- el Grupo Parlamentario Confederal de Unidas Podemos-En Comú Podem-Galicia en Común, amb 35 diputats, que acordà de votar-hi a favor.
- el Grupo Parlamentario Republicano, amb 13 diputats, que encara no ha aclarit la seva posició, que d'entrada és negativa.
- el Grupo Parlamentario Ciudadanos, amb 10 diputats, i que condiciona el seu vot favorable a un acord entre constitucionalista.
- el Grupo Parlamentario Vasco (EAJ-PNV), amb 6 diputats, i que es mostra en principi favorable a la investidura.
- el Grupo Parlamentario Euskal Herria Bildu, amb 5 diputats, i que encara no s'ha pronunciat.

Pel que fa al Senat, el grups parlamentaris que s'ha configurat són els següents:
- el Grupo Parlamentario Socialista, amb senadors del PSOE (100, 82 d'electes i 18 designats), del PSE-EE (3, 2 d'electes i 1 designat), del PSC (3, 2 d'electes i 1 designat), del PSG-PSOE (3 d'electes).
- Grupo Parlamentario Popular en el Senador, amb senadors de Populares (96, 83 electes i 13 designats).
- Grupo Parlamentario Esquerra Republicana-Euskal Herria Bildu, amb senadors d'ERC (10, 8 electes i 2 designats) i EH Bildu (1 electe).
- Grupo Parlamentario Vasco en el Senado, amb senadors d'EAJ-PNV (10, 9 electes i 1 designat).
- Grupo Parlamentario Ciudadanos, amb senadors de Ciudadanos (9, 1 electe i 8 designats) i de Populares (1 electe).
- Grupo Parlamentario Izquierda Confederal (Adelante Andalucía, Més Per Mallorca, Más Madrid, Compromís, Geroa Bai y Catalunya En Comú Podem) amb senadors del PSOE (4 electes), de Coalició Compromís (1 designat), de Geroa Bai (1 designat), de Catalunya En Comú Podem (1 designat), de Más Madrid (1 designat), de Més per Mallorca (1 designat) i de Adelante Andalucía (1 designat)
- Grupo Parlamentario Nacionalista en el Senado Junts per Catalunya-Coalición Canaria/Partido Nacionalista Canario, amb senadors de Junts per Catalunya (5, 3 electes i 2 designats), d'ERC (3 d'electes), d'EH Bildu (1 designat), de Coalición Canaria-PNC (1 designat).