dimecres, 15 d’abril del 2020

L'estratègia de resposta al covid-19 segons l'OMS

Ahir l'Organització Mundial de la Salut feia públic el seu pla de resposta davant del nou coronavirus (HCoV-19). A data de 15 d'abril, hi ha hagut més de dos milions de casos confirmats de coronavirosi-19, dels quals 1,4 milions són casos actius, i més de 50.000 casos greus o crítics. Des de l'inici de la pandèmia, han mort 128.000 persones. A nivell global som encara en mig d'una propagació constant, amb més de 70.000 casos nous diaris i 7.000 morts diàries. Hom calcula que el 20% dels casos són greus o crítics, i la taxa de fatalitat de casos clínics és del 3%, un nombre de creix per damunt del 15% en persones de més de 80 anys i en altres grups de risc. A l'impacte directe de la malaltia cal afegir l'enorme tensió que suporten els sistemes d'atenció de salut. Les mesures de tancament per disminuir la taxa de propagació de la infecció també tenen en elles mateixes un cost considerable en termes socials i econòmics.

Segons l'OMS els objectius estratègics globals són:
- 1) Mobilitzar tots els sectors i comunitats per garantir que cada sector de l'administració i de la societat es responsabilitzi i participi en la resposta i en la prevenció de casos a través de la higiene de mans, l'etiqueta respiratòria i el distanciament físic a nivell individual.
- 2) Controlar casos esporàdics i clústers i evitar la transmissió comunitària a través d'una detecció i aïllament ràpids de tots els casos, fornint-los l'atenció apropiada, i rastrejant, quarentenant i auxiliant tots els contactes.
- 3) Suprimir la transmissió comunitària a través de mesures de prevenció i control adients al context, de mesures de distanciament físic de la pobllació, i restriccions apropiades i proporcionades a tot desplaçament no-essencial.
- 4) Reduir la mortalitat proporcionant una atenció clínica adequada per als afectats de covid-19, garantint la continuïtat dels serveis sanitaris i socials essencials, i protegint els treballadors en primera línies i les poblacions vulnerables.
- 5) Desenvolupar vaccins segurs i efectius, i tractament terapèutics que puguen administrar-se a escala i que siguin accessibles d'acord amb les necessitats de cadascú.

La pandèmia afecta de manera heterogènia les diferents regions del planeta, i també és considerable l'heterogeneïtat local i dins de l'estructura de cada població local. Hi ha zones que es troben encara fora del pic epidèmic, d'altres que hi acaben d'entrar, i algunes que s'hi troben al bell mig, o que ja l'han assolit. Aquestes darreres zones, d'altra banda, són exposades a la possibilitat d'un nou brot epidèmic.

Pensant en zones on hi ha transmissió comunitària, com és el cas de Catalunya, l'OMS preveu sis criteris bàsics per poder arribar a un escenari de transmissió baixa suportable per als sistemes sanitaris:
- 1) Cal controlar la transmissió de la covid-19 a un nivell que el sistema sanitari pugui assumir, i que hi resti una capacitat substancial d'assistència clínica de reserva.
- 2) Cal un sistema sanitari i de salut pública suficient encarat a la detecció i aïllament de tots els casos. Això passa per una detecció ràpida de tots els casos, per exemple fent ús d'aplicacions com StopCovid19. Tots els casos sospitosos haurien de ser testats per tal de tindre resultats en les primeres 24 hores posteriors a la identificació, i aquests tests s'haurien d'aplicar fins a comprovar que els pacients que s'han recuperat ja no tenen càrrega viral. Tots els casos confirmats haurien de romandre efectivament aïllats, bé en hospitals o en residències específiques fins que ja no siguin infecciosos. Tots els contactes estrets de casos confirmats haurien de quedar en quarentena i ser monitoritzats durant 14 dies, bé en residències especialitzades o a la llar, i rebre el suport necessari en forma de visites mèdiques i de suport logístic.
- 3) Cal minimitzar els riscos de brots en indrets d'alta vulnerabilitat, com ara les residències de gent gran i els centres sanitaris.
- 4) Cal establir mesures preventives en el lloc de treball: distanciament físic, higiene de mans, etiqueta respiratòria i monitorització de la temperatura corporal.
- 5) Cal gestionar el risc de casos importats, amb la capacitat de quarentenar individus que vinguin d'àrees de transmissió comunitària.
- 6) Cal que les comunitats s'impliquin en aquesta transició. Es tracta de passar d'una situació com l'actual on tan sols es detecten i aïllen els casos severs, a una que afecti a tots els casos (lleus i assimptomàtics).