dimarts, 11 de juny del 2024

Arrenca la 15a Legislatura del Parlament de Catalunya

Ahir tingué lloc la sessió constitutiva del Quinzè Parlament de Catalunya.

La sessió ha arrencat amb la constitució de la mesa d'edat, presidida pel diputat de més edat, 66 anys, Agustí Colomines (Junts+), i amb els diputats més joves com a secretaris, Júlia Calvet (Vox, 23 anys, l'única diputada nascuda al segle XXI) i Mar Besses (ERC, 25 anys). En la seva intervenció, Colomines recordà la seva entrada al Parlament el 1980, a 23 anys, quan era assistent del diputat Josep Benet (elegit pel PSUC però adscrit al Grup Mixt).

La primera controvèrsia de la mesa d'edat ha sorgit arran de les sol·licituds de vot delegat dels diputats. La sol·licitud del diputat Rubén Wagensberg (ERC) delegava el vot en la diputada Marta Vilalta (ERC), i no ha generat debat en al·legar baixa mèdica. Sí que ho han fet les sol·licituds de Carles Puigdemont (Junts+) i Lluís Puig (Junts+), que el delegaven en Albert Batet (Junts+): aquestes delegacions han estat acceptades pels vots de Colomines i Besses, amb el vot en contra de Calvet. El Tribunal Constitucional s'havia pronunciat recentment en contra de les delegacions de vot no justificades explícitament en el Reglament del Parlament.

Les votacions per constituir la Mesa del Parlament han ocupat el gros de la sessió:
- en la primera votació per elegir la presidència del Parlament s'exigeix el suport de la majoria absoluta de la cambra. El mateix president de la mesa d'edat, Colomines, havia constatat que aquest Parlament és un parlament de minories, i això s'ha vist en els resultats: Silvia Paneque (PSC, 42 vots, presumiblement tots del seu propi partit), Josep Rull (Junts+, 35 vots, presumiblement tots del seu propi grup), En Blanc (24 vots; els d'ERC i la CUP), Pere Lluís Huguet (PP, 15 vots, presumiblement tots del seu partit), María Elisa García (Vox, 11 vots, presumiblement tots del seu partit), Susana Segovia (Comuns, 6 vots, presumiblement tots del seu partit) i Nuls (2 vots, els d'Aliança Catalana, que hi han escrit 'Estat Català').
- en la segona votació per elegir president els diputats havien de triar entre els dos més votats en la primera, Paneque i Rull. Rull ha rebut 59 vots (els de Junts+, ERC i CUP), Paneque n'ha rebut 42 (els del PSC), hi ha hagut 32 vots en blanc (PP, Vox i Comuns) i 2 vots nuls (els 'Estat Català' d'Aliança Catalana).
- en la tercera votació s'elegien les dues vicepresidències del Parlament. Raquel Sans (ERC) ha rebut 59 vots (els de Junts+, ERC i CUP); David Pérez (PSC) n'ha rebut 42 (els del PSC); Pere Lluís Huguet (PP) n'ha rebut 15 (els del PP); Sergio Macián de Greef (Vox) n'ha rebut 11 (els de Vox); 6 vots en blanc (els de Comuns) i 2 vots nuls (els 'Estat Català' d'Aliança Catalana). Així Sans serà la vicepresidenta primera i Peréz el vicepresident segon.
- en la quarta votació s'elegien les quatre secretaries de la Mesa del Parlament. Glòria Freixa (Junts+) ha rebut 30 vots (la majoria de Junts+); Juli Fernàndez (ERC) ha rebut 29 vots (els d'ERC i de la CUP i els 5 que resten de Junts+); Rosa Maria Ibarra ha rebut 25 vots (del PSC i de Comuns); Judit Alcalá ha rebut 23 vots (del PSC i Comuns); Pere Lluís Huguet ha rebut 15 vots (del PP); Manuel Acosta ha rebut 11 vots (de Vox); i 2 vots nuls (els 'Estat Català' d'Aliança Catalana). Així Freixa serà la secretària primera; Fernàndez serà el secretari segon; Ibarra serà el secretari tercer; i Alcalá serà la secretària quarta. D'aquesta manera a la Mesa seran representats únicament tres principals partits, PSC (1 vicepresidència i 2 secretaries), Junts+ (la presidència i 1 secretaria) i ERC (1 vicepresidència i 1 secretaria).

Correspondrà ara al president Rull iniciar una ronda de converses per proposar al Ple un candidat a la Presidència de la Generalitat. La publicació avui de la Llei Orgànica 1/2024, de 10 de juny, d'amnistia per a la normalització institucional, política i social a Catalunya podria facilitar el retorn a Catalunya dels diputats Puigdemont, Puig i Wagensberg. Que la Mesa del Parlament tingui una majoria independentista pot indicar que Rull proposi com a candidat a la presidència de la Generalitat a Carles Puigdemont. L'altre candidat viable és Salvador Illa. Puigdemont podria comptar amb el suport de 59 diputats (Junts+, ERC i CUP), però tan sols l'abstenció del PSC faria possible la seva elecció com a president. D'altra banda Illa tan sols comptaria d'entrada amb 48 diputats (PSC i Comuns), i caldria l'abstenció de la majoria de diputats independentistes per ser elegit president. Tan sols acords en aquest sentit evitaria que la cambra fos dissolta automàticament a final d'agost.