diumenge, 5 de gener del 2020

El primer debat d'investidura de Pedro Sánchez: 166 vots a favors, 165 en contra i 18 abstencions

La primera votació d'investidura de la XIV legislatura d'Espanya ha conclòs amb l'obtenció d'una majoria simple per part del candidat Pedro Sánchez. La xifra és insuficient, ja que s'exigia una majoria absoluta. Sánchez ha obtingut 166 vots favorables, però la suma de vots en contra (165) i d'abstencions (18) és de 183.

Pedro Sánchez ha aconseguit el suport del PSOE (120 escons), d'Unidas Podemos (26), de Catalunya En Comú (7), d'EAJ-PNV (6), de Maís País-Equo (2), de En Común-Podemos-IU (2), de Compromís (1), de BNG (1), de Nueva Canarias (1) i de Teruel Existe (1).

Els vots contraris a la investidura de Sánchez han estat del PP (88), VOX (52), Cs (10), JxCat (8), CUP (2), UPN (2), Coalición Canaria (1) i PRC (1).

S'han abstingut ERC (13) i EH Bildu (5).

En aquesta primera votació, una abstenció equivalia a un vot negatiu.

Durant bona part del debat d'investidura s'han repetit fal·làcies d'associació de banda a banda. Paga la pena, doncs, desglossar aquests tres blocs de votació. Els vots favorables a Pedro Sánchez integren formacions que participaran en el govern (PSOE, UP-ECP-EC), formacions que s'hi senten representades (Más País-Equo, Compromís, Nueva Canarias) i d'altres que el consideren l'opció necessària per superar la situació actual de blocatge (EAJ-PNV, BNG i Teruel Existe).

De les formacions que hi han votat en contra cal distingir les de les forces constitucionalistes (PP, VOX, Cs, UPN, CC i PRC) d'aquelles forces que voten en contra de Sánchez precisament perquè el veuen com un candidat constitucionalista (JxCat i CUP).

Pel que fa a les abstencions, la voluntat d'ERC i d'EH-Bildu és expressar una voluntat de diàleg amb el govern Sánchez, bo i assenyalant que no és pas ni el seu govern ni la seva millor opció.

Dimarts es farà una nova votació després d'un segon debat d'investidura abreujat. Si es repeteixen els vots d'avui, Sánchez seria investit president.