divendres, 3 de gener del 2020

La investidura del cap de setmana de Reis

La presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, ha convocat el debat d'investidura de la XIV Legislatura per als dies 4-7 de gener, és a dir en el cap de setmana de Reis. Si bé és cert que ja feia dies que el Rei, a través de Batet, havia proposat com a candidat a la Presidència del Govern a l'actual president en funcions i secretari general del partit més votat, Pedro Sánchez, aquest havia indicat que no es presentaria a un debat d'investidura sense assegurar-se prèviament la majoria simple. Les converses dels darrers dies i, particularment, la decisió del Consell Nacional d'ERC d'ahir mateix, sembla indicar l'existència d'aquesta majoria simple, a través de la suma de vots afirmatius i abstencions. Però garanties més sòlides han caigut en altres ocasions.

Sigui com sigui, demà dissabte 4, a les 9.00h, el Congrés dels Diputats començarà un debat d'investidura. Un dels secretaris de la Mesa llegirà la proposta de candidat signada pel Rei i contrasignada per Batet. Seguidament, intervindrà el candidat Pedro Sánchez que, sense limitació de temps, exposarà el programa polític del Govern de coalició de PSOE i Unidas Podemos.

El debat continuarà amb les intervencions, de 30 minuts cadascuna, dels portaveus dels diferents grups parlamentaris:
- Grupo Parlamentario Popular.
- Grupo Parlamentario VOX.
- Grupo Parlamentario Confederal de Unidas Podemos-En Comú Podem-Galicia en Común.
- Grupo Parlamentario Plural, en nom del qual parlaran representants de Junts per Catalunya, Más País, Coalición Canaria, Nueva Canarias, Més Compromís, Bloque Nacionalista Galego, Partido Regionalista de Cantabria i Teruel Existe.
- Grupo Parlamentario Republicano.
- Grupo Parlamentario Ciudadanos.
- Grupo Parlamentario Vasco (EAJ-PNV).
- Grupo Parlamentario Euskal Herria-Bildu.
- Grupo Parlamentario Mixto, en nom del qual parlaran representants de la CUP, Navarra Suma i Foro de Ciudadanos.
- Grupo Parlamentario Socialista.

Pedro Sánchez podrà respondre a aquestes intervencions en el moment que ho sol·liciti. Els portaveus disposaran d'una possibilitat de rèplica de 10 minuts a les intervencions del Candidat.
És materialment impossible que dissabte quedi conclòs el debat, de manera que el diumenge 5, a les 9.00 h, es reprendria la sessió amb els grups que no hagin intervingut dissabte. En finalitzar les intervencions, es produirà la votació, que serà a viva veu. Com que diumenge Sánchez necessita una majoria absoluta dels vots (que el "sí" superi a "no"+abstencions), és pràcticament segur que caldrà un segon debat d'investidura.

El segon debat d'investidura tindria lloc el dimarts dia 7. En aquest segon debat, Sánchez podrà fer un intervenció de 10 minuts, i cadascun dels portaveus una de 5 minuts. La votació de dimarts, previsiblement, farà que Sánchez sigui investit president del Govern.