dilluns, 27 de gener del 2020

L'acta del diputat Quim Torra

Avui hi havia convocat Ple al Parlament de Catalunya i ha acabat d'esclatar la crisi motivada per la condemna del President de la Generalitat Quim Torra a una pena d'inhabilitació per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). És cert que aquella sentència encara no és ferma, però Cs i PP recorregueren a la Junta Electoral per fer-la efectiva. Després d'un circuit d'escrits entre la Junta Electoral Provincial i Central, i diverses sales del Tribunal Suprem, la Junta Electoral Provincial de Barcelona disposà la retirada de l'acta de diputat a Quim Torra.

La Secretaria General del Parlament, avui mateix, ha disposat la substitució de Quim Torra per Maria Senserrich. La Mesa del Parlament ha acceptat aquest criteri, bo i mantenint que Torra continua com a President de la Generalitat malgrat no sigui diputat. La decisió de la Mesa compta amb el suport d'ERC, PSC i Comuns. Cs i PP defensen que Torra tampoc ja no seria President de la Generalitat, i que caldria procedir a convocar una ronda de consultes per triar nou candidat a la Presidència. JxCat defensa l'acta de diputat de Torra, com també ho fa la CUP.

Les rodes de premsa de Sergi Sabrià (ERC) i d'Albert Batet (JxCat) mostren el cisma existent en l'independentisme central. No es tractaria d'una mera confrontació entre ERC i JxCat. Seria també una confrontació entre el President del Parlament, Torrent, i el President de la Generalitat, Torra, a més d'una confrontació entre el President Torrent i el Vicepresident del Parlament Josep Costa (JxCat). La topada no es manifesta únicament en el Govern de la Generalitat, en la Mesa del Parlament o en el mateix Ple del Parlament, sinó també al Parc de la Ciutadella. L'ANC ha convocat una concentració davant del Parlament, i els Mossos s'hi han desplegat.

Ara mateix, l'atenció l'hauríem de posar al carrer: concentrament, al Parc de la Ciutadella i a Plaça Urquinaona. Però més enllà caldrà veure quin és el comportament físic de l'independentisme més exaltat davant d'ERC i els seus militants. I també el capteniment d'aquests militants amb aquests sectors.

Què farà ara Quim Torra? El President Torrent li ha denegat el dret de vot en aquest Ple (on es voten, entre d'altres coses, els Pressupostos del Parlament). La líder de l'oposició, Lorena Roldán, i el grup de Cs han escridassat Torra com a "delinqüent". Torra podria optar per dissoldre el Parlament, i potser aquesta seria la mesura més lògica, que alhora serviria per dirimir en les urnes les querelles internes d'independentistes i constitucionalistes. Però també hi ha una línia de resistència, que es podria manifestar en una major connexió de Torra amb l'ANC i amb les estructures de la República que presideix Carles Puigdemont. Aquesta resistència també es podria manifestar en accions legals contra les decisions del President del Parlament i dels òrgans tècnics de la Cambra, tal com deixava anar l'advocat Torra, Gonzalo Boye.

PP i Cs confien que aquesta crisi esberli l'independentisme, però l'objectiu central és desgastar el Govern Sánchez i les majories de progrés a les administracions autonòmiques i locals. Paradoxalment, un posició presidencial de Sánchez podria enfortir la posició del PSOE al conjunt d'Espanya i la del PSC a Catalunya.