diumenge, 19 de gener del 2020

La cimera de Berlin: Líbia entre Trípoli i Tobruc

Avui ha arrencat a Berlín una "Libyen-Konference", presentada com una cimera internacional sobre la "qüestió líbia". També és una cimera nacional, és clar. Així doncs, el protagonisme, en principi, el tenen els dirigents dels dos principals bàndols confrontats: el cap del Govern d'Acord Nacional, el primer ministre Fayez Sarraj, i el comandant de l'Exèrcit Nacional Libi, Khalika Haftar. Formalment, el Govern d'Acord Nacional és reconegut internacionalment, mentre que l'Exèrcit Nacional Libi és considerat un "bàndol rebel". Però l'Exèrcit Nacional Libi controla la major part del territori de Líbia, es considera el braç armat de la Cambra de Representants i del govern que aquesta reconeix amb seu provisional a Tobruc.

Abans de l'inici de la Conferència, la cancellera alemanya Angela Merkel i el seu ministre d'Exteriors, Heiko Maas, han tingut trobades separades amb Sarraj i amb Haftar.

La Conferència de Berlín cerca aprovar un comunicat en el que es demana la no-interferència en el conflicte de països tercers, la represa de converses per a un armistici efectiu i concret i el rellançament d'un procés polític per assolir-hi la pau. Així doncs, es faria una crida a totes les parts implicades a fer esforços per suspendre sostingudament les hostilitats i encaminar-se a una desescalada i a un eventual alto al foc permanent.

Les negociacions de la Cimera s'estructuren al voltant de 55 punts. La convocatòria de la Cimera fou precipitada per l'anunci de Turquia d'implicar-se directament en el suport al govern de Sarraj. En les darreres setmanes, els avenços de l'Exèrcit Nacional Libi en el control dels ports de la Tripolitània des d'on s'exporta petroli, han allunyat efectivament l'espectre d'una intervenció turca. El petroli és el recurs estratègic de Líbia, el motor per als diversos bàndols, i per les adhesions i desafeccions de governs i moviments estrangers.

La Cimera de Berlín arriba tan sols uns dies després de la Cimera de Moscou, que conclogué precipitadament dimarts passat en retirar-s'hi Haftar, que no volgué signar l'acord d'alto al foc que li proposaven Rússia i Turquia.

En la conferència auspiciada pel Govern Federal Alemany hi són convidats delegats dels Estats Units, de Rússia, de Xina, del Regne Unit, de França, d'Itàlia, de la Unió Europea, de les Nacions Unides, de la Unió Africana, de la Lliga Àrab, de la República del Congo, d'Algèria, d'Egipte, dels Emirats Àrabs Units i de Turquia. Turquia és representada pel President Recep Tayyip Erdoğan. Rússia ho és pel President Vladimir Putin. Els Estats Units hi han enviat al Secretari d'Estat Mike Pompeo. El Regne Unit al seu Primer Ministre Boris Johnson. França al President Emmanuel Macron. La Unió Europea a la Presidenta de la Comissió Ursula von der Leyen.