dimecres, 20 de maig del 2020

La cinquena pròrroga de l'estat d'alarma pel covid-19 durarà fins el 7 de juny

El Ple del Congrés dels diputats ha autoritzat una cinquena pròrroga de l'estat d'alarma decretat pel Govern per fer front a la covid-19. Aquesta cinquena pròrroga començarà el dilluns 25 de maig i conclourà el 7 de juny.

La sol·licitud de pròrroga del Govern d'Espanya fa referència a la necessitat de garantir en tot el territori nacional l'objectiu previst de detecció precoç i resposta ràpida a la transmissió del SARS-CoV-2, especialment per tal d'evitar un rebrot de casos. De tota manera, en la situació actual es tracta sobretot d'aixecar de manera gradual i adaptada a cada territori les mesures de contenció, bo i recuperant paulatinament de la vida quotidiana i l'activitat econòmica. En l'actualitat, ja una part majoritària del territori es troba en fase 1, i passarà la setmana vinent a la fase 2. Durant la cinquena pròrroga, alguns territoris insulars arribaran fins i tot a la fase 3. En cas que algun territori superi la fase 3, l'estat d'alarma deixaria d'aplicar-s'hi.

L'estat d'alarma, decretat el 14 de març, fou prorrogat ja el 27 de març, el 10 d'abril, el 24 d'abril i el 8 de maig. Cadascuna d'aquestes pròrrogues ha requerit de l'autorització del Congrés. En el cas de la cinquena pròrroga, el Grup Mixt, el Grup de Ciutadans, el Grup Plural i el Grup Republicà han presentat propostes de resolució. Totes aquestes propostes han estat refusades. Pel que fa a la sol·licitud del Govern ha rebut el suport de 177 diputats, mentre que 162 hi han votat en contra, i hi ha hagut 11 abstencions. El "bloc del NO" a l'estat d'alarma ha anat creixent en cadascuna d'aquestes votacions, i ara ja inclou al PP, VOX, ERC, JxCat, CUP, Compromís i Foro Asturias. El govern del PSOE-Podemos ha aconseguit mitjançant concessions el suport de Cs i del PNV-EAJ. Així doncs, a partir d'ara l'estat d'alarma es gestionarà des de "la co-governança entre el Govern d'Espanya i les Comunitats Autònomes". Pel que fa a l'autoritat se centrarà en el Ministeri de Sanitat, i se n'aparten Interior, Defensa i Transports.

La incidència de casos registrats de covid-19 a Espanya per cada 100.000 habitant ens els darrers 14 dies es troba actualment en 17,49, una reducció notable respecte del pic de casos de principi d'abril. La taxa d'atac, d'acord amb els estudis sero-epidemiològics, seria del 5%, la qual cosa indica la potencialitat de nous rebrots. Hom confia, però, que els serveis de vigilància epidemiològica seran capaços de controlar l'actual transmissió comunitària a través d'un seguiment més personalitzat dels casos nous.