dissabte, 9 de juliol del 2022

ATA22, un maxil·lar humà al nivell TE7 del quadre K20 de la Sima del Elefante (Atapuerca)

Paleoantropologia: Ahir l’equip de recerca d’Atapuerta presentava ATA22, un conjunt de fragments ossis de maxil·lar humà. En l’acte participà el conseller de Cultura, Turisme i Esport de la Junta de Castella i Lleó, Gonzalo Santonja, juntament amb els co-directors del Projecte Atapuerca, Juan Luis Arsuaga, José María Bermúdez de Castro i Eudald Carbonell, i Rosa Huguet, investigadora i coordinadora del jaciment de la Sima del Elefante. AT22 ha estat identificat en el curs de la campanya d’enguany d’excavacions en el nivell TE7 de la cova de la Sima del Elefante. Ofereix una visió parcial d’un rostre de 1,4 milions d’anys d’antiguitat.

ATA22 és constituïda per fragments ossis corresponents a una part d’un maxil·lar humà de 1,4 milions d’anys d’antiguitat

El nivell TE7 de la Sima del Elefante

Ja a la segona meitat del segle XIX hom posà de manifest la riquesa arqueològica de la Serra d’Atapuerca, a la província de Burgos. A final dels anys 1990, les troballes realitzades en el nivell TD6 del jaciment de la cova de la Gran Dolina dugueren els responsables del projecte a descriure l’espècie Homo antecessor. Amb una antiguitat de 850.000 anys, l’Homo antecessor destaca per la “modernitat” del seu rostre en comparació amb el comú de les formes arcaiques del gènere humà. En aquest sentit, ATA22 fa retrocedir la data d’aquest “rostre modern” a 1,4 milions d’anys.

La construcció del ferrocarril a la Sierra d’Atapuerca generà una trinxera (inici, 1) al llarg de la qual es troben la Sima del Elefante (2), la Galeria (3) i la Gran Dolina (4)

La campanya del 2022 a la Sima del Elefante es presentava inicialment com la continuació de la del 2021. En la campanya de l’any passat s’havien iniciat treball d’excavació en la part superior del nivell TE7 d’aquesta cova. La Sima del Elefante fa part del sistema kàrstic de la Cova Major d’Atapuerca, formada en arenisca del Cretàcic per un riu subterrani.

Seqüència estratigràfica de la Sima del Elefante, a la Sierra de Atapuerca. La Sima del Elefante va rebre aquest nom en el 2001, quan s’hi descobrí un molar inicialment atribuït a un elefant que més tard s’identificà com a rinoceront. En trobar-se un astràgal efectivament d’elefant conservà el nom

El nivell TE7 de la Sima del Elefante es troba a prop d’una de les entrades principals d’aquesta cova. Nivells anteriorment excavats de la Sima del Elefante havien posat de manifest la diversitat i abundància de restes òssies.

La descoberta d’ATA22

El dijous de la setmana passada, el 30 de juny, l’arqueòleg Edgar Téllez, membre de l’Equip de Recerca d’Atapuerca, trobà en el quadre K29 de la Sima del Elefante diferents restes òssies entre les argiles del nivell TE7. Després de netejar-los, l’opinió de diversos especialistes de l’Equip assenyalava que formaven part d’un maxil·lar humà. Foren catalogats com a ATA22.

En el 2007 s’havia trobat en el nivell TE9 de la Sima del Elefante, a uns dos metres per damunt del quadre K29 del nivell TE7, una mandíbula humana. En aquests dies de juliol, els investigadors d’Atapuerca han pensat que ATA22 estigui relacionada amb aquella mandíbula. En el 2007, els investigadors havien pensat que la mandíbula del nivell TE9 podria ésser d’Homo antecessor, però des de llavors no han aventurat classificació més enllà del gènere Homo per la manca de distintius diagnòstics. De tota manera, aquestes restes i d’altres assenyalen la presència humana a la Sierra de Atapuerca fa més d’1 milió d’anys. La datació del nivell TE7 és més antiga que la del TE9, i seria probablement de 1,4 milions d’anys.

La intenció dels investigadors del Projecte Atapuerca és realitzar una comparació detallada entre ATA22 i les restes humanes que ells identifiquen sense embuts com a Homo antecessor.

Una altra línia d’investigació, no pas menys important, és la datació. Per això ara s’obtenen i seleccionen mostres geològiques del nivell TE7 que s’enviaran al Centro Nacional de Investigación sobre la Evolución Humana (CENIEH). Precisament al CENIEH, Téllez treballa en una tesi doctoral sobre anàlisi tafonòmica de restes faunístiques associades a jaciments paleolítics.

Paral·lelament peces d’indústria lítica i restes faunístiques amb indicis de consum humà trobades en el nivell TE7 seran trameses a l'Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). La informació faunística no tan sols s’adreça a la cronologia absoluta sinó també a les condicions climàtiques i ecosistèmiques.

Lligams:

- Encuentran en Atapuerca la cara del Primer Europeo, notícia a la Fundación Atapuerca (08/07/2022).