dimarts, 5 de juliol del 2022

Duminil-Copin, Huh, Maynard i Viazovksa: Medalles Fields 2022

Matemàtiques: Com cada quatre anys, a les portes del Congrés de la Unió Matemàtica Internacional (IMU), es fan públics els guardonats amb la Medalla Fields, que premia contribucions de matemàtics de menys de 40 anys d'edat. Enguany, han rebut aquest reconeixement Hugo Duminil-Copin, June Huh, James Maynard i Maryna Viazovksa, tal com s'ha anunciat avui. La Medalla Fields s'instituí a partir dels fons dipositats per J. C. Fields a la University of Toronto, i el guardó s'ha complementat enguany a través de la Klaus Tschira Stiftung.

Hugo Duminil-Copin

Hugo Duminil-Copin (*Châtenay-Malabry, 26.8.1985) ha rebut la Medalla Fields per haver resolt problemes en la teoria probabilística de les transicions de fase en física estatística, especialment en tres i quatre dimensions.

Duminil-Copin estudià el preparatori de matemàtiques al Lycée Louis-Le-Gran de París. Es graduà a la Université Paris XI (2007). Després de passar per l'École Normale Supérieure, va realizar la tesi doctoral a partir del 2008 a la Université de Genève, sota la supervisió de Stanislav Smirnov. El 2013 esdevingué professor ajudant a la Université de Genève, esdevenint ordinari en el 2014. Des del 2016 és professor permanent de l'Institut des Hautes Études Scientifiques (IHÉS). En l'actualitat compagina la docència a totes dues institucions.

June Huh

허준이 (*Stanford, 9.6.1983) ha rebut la Medalla Fields per haver introduït idees de la teoria de Hodge a la combinatòria (Adiprasito et al., 2018), la prova de la conjectura de Dowling-Wilson per a reticles geomètrics, la prova de la conjectura de Heron-Rota-Welsh per a matroides, el desenvolupament de la teoria de polinomis lorentzians (Brändén & Huh, 2020), i la prova de la conjectura forta de Mason.

Huh es graduà en física i astronomia a la Universitat Nacional de Seul (2007). Va fer un mestratge de matemàtiques al mateix centre, sota la supervisió de Kiem Young-Hoon (2009). La tesi doctoral la realitzà a la University of Michigan, sota la supervisió de Mircea Mustaţă (2014). Ha estat membre del Clay Mathematics Institute (2014-2019) i de l'Institute for Advanced Study and Princeton University (2014-2020). El curs del 2020-2021 fou professor a la Stanford University, i després tornà a Princeton ja com a professor.

James Maynard

James Maynard (*Chelmsford, 10.6.1987) ha rebut la medalla Fields per contribucions a la teoria analítica de nombres, que han conduït a grans avenços en la comprensió de l'estructura dels nombres primers i en l'aproximació diofantina.

L'abril del 2017, James Maynard era entrevistat per Brady Haran a Numberphile sobre la conjectura dels nombres primers bessons, és a dir els nombres primers p i q, on q = p-2.

Maynard es graduà en matemàtica al Queens' College de Cambridge (2008). Es doctorà en el 2013 al Balliol College d'Oxford amb la tesi Topics in analytical number theory, supervisada per Roger Heath-Brown. Va fer el postdoctorat a la Université de Montréal (2013-2014). Ha estat membre del Clay Mathematics Institute (2015-2018), del MSRI de Berkeley (2017) i de l'Institute for Advanced Study de Princeton (2017). Des del 2018 és professor de teoria de nombres de la University d'Oxford, amb una recerca especialment orientada als mètodes de sedàs i als nombres primers.

Maryna Viazovksa

Марина Сергіївна В'язовська (*Kiiv, 1984) ha rebut la medalla Fields per la prova que el reticle E8 forneix l'empaquetament més dens d'esferes idèntiques en vuit dimensions, i per contribucions addicionals a altres problemes d'extrems i d'interpolació en anàlisi de Fourier.

Viazovska es graduà a la Universitat Nacional de Kiiv Taras Shevtxenko. Va fer el mestratge a la Universitat Tècnica de Kaiserslautern. Es doctorà en el 2013 a la Universitat de Bonn. Realitzà el post-doctorat a l'Institut d'Hautes Études Scienfiques (IHÉS) i a la Universitat Humboldt de Berlin. En el 2017 fou professora visitant a la Princeton University. El mateix any començà com a professora ajudant a l'EPFL, i el 2018 n'esdevingué professora titular. Fa docència sobre matemàtica discreta, superfícies de Riemann i formes modulars.

Lligams:

- Medalles Fields 2022.