dilluns, 9 de setembre del 2013

Vagues als serveis públics

Avui mateix arrenca una vaga del transport sanitari a Barcelona i a altres localitats. Els treballadors d'ambulàncies denuncien les retallades en les condicions laborals (particularment, la darrera reducció salarial pactada per la patronal d'un 9,2%) i en la flota de vehicles. A Santa Eulàlia continua l'acampada davant de les oficines d'Ambulàncies Condal. Els treballadors de les Ambulàncies del Grup La Pau contrastaven la situació entre els "87 cooperativistes" i els treballadors, ja que les retallades patides pels darrers tenen com a objectiu evitar cap sentida (o, més aviat, endarrerir-la) en les percepcions dels primers.

La setmana passada començava una vaga indefinida entre el personal de Poder Judicial espanyol en el territori de la Comunitat Autònoma de Catalunya. L'objectiu és aconseguir que la Generalitat de Catalunya es comprometi "al manteniment de la justícia com a servei essencial, públic i gratuït". Malgrat tot, no és previsible que la vaga arribi a aturar processos polítics com l'enjudiciament de diversos veïns per protestar contra el Pla Caufec o Porta Diagonal.

D'altra banda, a partir del 16 de setembre, començarà una vaga indefinida entre els docents de les Illes Balears i Pitiüses. El motiu bàsic és el decret del govern Bauçà que amenaça la situació de la llengua catalana com a llengua vehicular de l'ensenyament. Malgrat que aquest decret fou paralitzat pel Tribunal Superior de Justícia, el govern tirà pel dret i l'aprovà de totes formes. La desobediència judicial del govern, doncs, rebrà resposta en la desobediència docent.