dimarts, 6 de març del 2007

Folkets Hus-Ungdomshuset: una crònica del moviment obrer danès

No entrarem a valorar els enfrontaments que hi ha hagut aquests dies a Copenhague entre "okupes" i "policies". Entre el "rebel·lionisme" dels uns i la propaganda victimista dels altres (o entre el "rebel·lionisme" dels altres i la propaganda victimista dels uns) no en sabríem treure l'aigua clara. El que és indignant, però, és que els filisteus aprofitin la malfiança popular contra l'"elitisme anti-sistema" dels "okupes" per fer-nos tota una sèrie de "missatges" netament reaccionaris. Que vagin amb cura no sigui que aquests missatges no se'ls hi girin en contra, i els okupes siguin substituïts per un populisme xenòfob i vigilantista.

- 12.11.1897: S'inaugura la Folkets Hus (Casa del Poble). Es transforma en la seu del moviment sindicalista i socialdemòcrata.

- 1910: S'hi celebra una conferència de Segona Internacional, on s'acorden, entre d'altres coses, fixar el 8 de març com el Dia de la Dona Treballadora.

- 1918: S'organitza a la Folkets Hus una gran manifestació contra l'atur. La manifestació acaba amb un assalt a la Borsa.

- 1950-1960: El gran creixement econòmic de la post-guerra i el paper del partit socialdemòcrata, a mig camí del govern i dels sindicats, fa que entri en declivi l'activitat del moviment obrer. A la Folkets Hus dominen ja els actes de caire lúdic, poc o gens lligats al moviment obrer.

- 1978: La cadena de supermercats Brugsen compra l'edifici. El vol aterrar per construir-hi un supermercat. Però no rebrà els permissos necessaris, donat el caràcter històric de l'edifici, i al final decideix vendre'l a l'associació de música folc Tingluti. Però els de Tingluti veuen que no poden fer front a les obres de reparació i finalment se'l venen a l'Ajuntament de Copenhague.

- 1982: L'Ajuntament cedeix la Folkets Hus a un col·lectiu de joves que l'autogestiona sota el nom d'Ungdomshuset (Casa de la Joventut).

- 1996-1999: L'Ajuntament i la Ungdomshuset comencen a topar. La situació culmina quan l'Ajuntament posa en venda la casa. Se la queda Human A/S (2000). D'aquesta forma la Ungdomshuset esdevé una casa ocupada.

- 2001: La titularitat de la Ungdomshuset passa a l'organització cristiana Fadershuset.

Després d'anys de plets, la Fadershuset s'ha sortit amb la seva. Ha desallotjat la Ungdomshuset i ha començat a enderrocar-la. L'Ajuntament justifica l'enderrocament diguent que no s'hi van fer les obres oportunes de reparació en el seu moment per l'oposició dels "okupes".

En tot cas, un segle després, un dels antics locals del moviment obrer donarà pas a un centre religiós fonamentalista.