dimarts, 13 de març del 2007

Tres biblioteques barcelonines en 'Classical Library Buildings of the World'

Avui he vist com a novetat a la Biblioteca Central de la Universitat de Barcelona el llibre 'Classical Library Buildings of the World'. Obra en gran format, bilingüe en xinès i anglès, ha estat editada pel doctor Wu Jiangzhong, de la Biblioteca de Shanghai. El protagonisme de l'obra, en tot cas, el tenen més les fotografies que els textos. I més que els criteris purament arquitectònics, on s'hi fixa més en el context social i cultural de la biblioteca. La interelació entre continent i contingut deixa fora doncs obres arquitectòniques d'importància si la biblioteca que contenen no ha sigut prou reeixida.

És interessant que en la selecció de biblioteques hi apareguin tres de catalanes, totes elles situades a Barcelona. Són la bibliotecta de l'Ateneu Barcelonès, la de la Universitat de Barcelona i la de la Universitat Pompeu Fabra. De la primera hom destaca el paper cultural que ha tingut al llarg del segle XX. De la segona en destaca la col·lecció de manuscrits i incunables. I de la tercera la integració de l'arquitectura de la biblioteca amb el seu entorn.

Wu ha tingut cura especial alhora d'encarregar fotografies i textos. I si bé les biblioteques són incloses en l'apartat de "Spain" (en són les úniques d'aquest apartat), es respecta en tot moment la toponímia i antroponímia catalanes, i no s'amaga el context nacional d'aquestes biblioteques.