dilluns, 18 de febrer del 2008

El Grup dels Sis s'amplia a Vuit, però Espanya fica la pota

Eslovàquia i Bulgària s'han afegit a la llista de membres de la Unió Europea que han declarat que no reconeixeran Kosovo. Eslovàquia vol cultivar bones relacions amb Sèrbia (per raons similars a Hongria). D'altra banda, Bulgària, a més de bones relacions amb Sèrbia, té por que la minoria albanesa de Macedònia (que és majoria a moltes comarques de l'oest d'aquest estat) tiri per dret i demani la incorporació a Albània, a Kosovo o (com s'estila ara) una independència per separat. Macedònia, més prudent, s'espera al que diguin els "grans" de la Unió Europea.

De moment, Afganistan ha reconegut la independència de Kosovo. És la forma de la Casa Blanca de dir que sí sense mullar-se gaire. També ho ha fet la República de Xina, en l'estira-i-arronsa que les autoritats de Taipei mantenen amb les de Beijing. Minut a minut la llista s'ha ampliat: Albània (sense fer massa soroll), Estònia, Letònia, Turquia (i la República Turca de Xipre del Nord) i, last but not least, els Estats Units.

També cal sumar a la llista les quatre potències comunitàries, França, Alemanya, Itàlia i el Regne Unit. Cal anar al tanto, perquè la República Popular Xinesa sembla fer costat clarament a Rússia i a Sèrbia, i en el Consell de Seguretat poden saltar espurnes.

Espanya ha estat el primer estat de la UE en dir que no reconeixeria la independència de Kosovo.

S'han precipitat, perquè s'han guanyat titulars de tot el món que ho identifiquen amb els "problemes separatistes" de la dita Espanya. Alguns titulars únicament expliciten el cas basc, al qual la persecució policial i judicial espanyola contra la branca política del moviment magnifica més que unes quantes accions militars.

L'únic que li faltaria al govern Zapatero (instal·lat gràcies a Al-Qaeda) és que acabi la legislatura associat a Rússia i a la Xina comunista. A veure si algú desenfeinat de la CIA ens tindrà presents en les seves oracions.

Vet ací una de les coses que diuen de nosaltres:

Catalonia does not have a violent independence movement, but separatist strivings are gaining strength, with small groups burning pictures of King Juan Carlos in 2007, and regionalist parties growing bolder in demanding more autonomy.