divendres, 15 de febrer del 2008

Putin i Kosovo

Vejam més detingudament les declaracions de Putin en el seu discurs presidencial anual, anticipades i comentades en els darrers dos dies, al voltant de la situació de Kosovo comparada amb la situació de reivindicacions independentistes en l'Europa Occidental.

Llegim el report de l'Agència Novosti. Putin va dir dijous que troba injustificats els arguments de les potències europees sobre el fet que Kosovo sigui un "cas especial".

Per exemple sentim que diu: "No vull ofendre ningú [els greco-xipriotes], però Xipre del Nord ha estat una república independent de fet durant 40 anys [no del tot cert, tan sols 25 anys, des del 1983]. Per què no la reconeixeu? No teniu vergonya els europeus d'aplicar un doble patró en la resolució de problemes idèntics en diferents parts del món?". D'altres casos de secessió, esmentats per Moscou, afectarien els estats de Grècia (les minories del nord), Espanya, Geòrgia (Abjàsia i Ossètia del Sud són independents de fet) i Moldàvia (Pridnístria també és independent de fet). Putin va dir, entre d'altres coses, «a Espanya (sic) la gent no vol viure en un sol estat; doneu'ls-hi suport, doncs».

Putin s'erigeix com a defensor de la "llei internacional" (una "llei internacional" fabricada contra l'autodeterminació dels pobles, però que també podríem veure com un garant contra annexions imperialistes). Per Putin, Kosovo és un cas de "conflicte interètnic, amb crims per totes dues parts i una independència completa de facto". També cita la resolució del Consell de Seguretat 1244 que afirmava la sobirania i integritat territorial de la República Federal de Iugoslàvia (de la qual, Sèrbia n'és la successora).

Putin ja ha dit que no prendrà cap "represàlia il·legal" en cas que la independència de Kosovo sigui reconeguda internacionalment. També diu que cal trobar una solució negociada entre els governs de Belgrad i de Pristina i que, en tot cas, s'han de respectar els drets dels serbis de Kosovo. Però fa poques hores, a Novosti llegíem una notícia després eliminada (i corregida), segons la qual potser Moscou es replantejaria la relació amb Abjàsia i Ossètia del Nord (la notícia original la podem llegir encara a Kyiv Post).

En resum, Putin s'oposa a una independència de Kosovo que no rebi el vist-i-plau de Belgrad. A canvi de no fer més mullader quan la independència de Kosovo sigui un fet, Putin rebrà alguna compensació de la Unió Europea. Quina? Ja es veurà.