dijous, 14 de febrer del 2008

L'emprenyament de Putin

En Jaume ens demana en un comentari al post anterior "Vols dir que picaran la cresta a Espanya perquè Putin no els retregui que Europa té doble vara de mesura, segons que el problema sigui seu o bé dels altres?".

Bé, en principi la qüestió de Kosovo, des del punt de vista rus, i des del punt de vista anglo-franco-alemany, té una importància en ella mateixa molt relativa.

Es tracta més d'una qüestió de l'equilibri de poder entre Rússia i la Unió Europea (que, en aquest cas, actua de vicari dels Estats Units). Rússia ha afirmat que no prendrà mesures en cas que Kosovo sigui reconegut com a estat independent pels estats membres de la Unió Europea. No obstant, Rússia dóna encara suport a les raons de Sèrbia (que reclamen per a Kosovo un estatus de 'més que autonomia, menys que independència'). Així doncs, la cessió de Rússia a la independència de Kosovo tindrà unes contrapartides.

Si Rússia vol fer més espectacular el seu capteniment en el cas de Kosovo, pot burxar encara una mica (té dret de vet al Consell de Seguretat de les Nacions Unides). L'emprenyament de Putin es podria arribar a manifestar en:
- un reconeixement dels estats de Pridnístria, Abjàsia i Ossètia del Sud. Pridnístria s'hi va separar de Moldàvia el 1990, i Abjàsia i Ossètia del Sud ho van fer de Geòrgia el mateix any. Jo no crec que Putin arribi a reconèixer aquests estats (perquè l'interessa mantenir unes relacions amistoses amb Chisinau i amb l'oposició georgiana).
- una exigència de l'aplicació del dret d'autodeterminació a d'altres conflictes nacionals, però en l'Europa Occidental. Putin ha esmentat en alguna ocasió els casos escocès, bretó, basc o català. És evident que es tracta d'un joc dialèctic, ja que Putin no vol replantejar una cosa que obligaria a revisar l'estatus de Txetxènia.

En tot cas, segurament les declaracions de Putin quan Kosovo sigui un fet consumat, aniran per aquest estil: com França o Espanya accedeixen a una independència de Kosovo quan ells no voldrien que algú interferís en els seus problemes nacionals. Fet i fet, la diplomàcia espanyola ha estat de les més reticents a la independència de Kosovo (i justament per aquest motiu).

1 comentari:

Anònim ha dit...

Gràcies per l'aclariment. Em que tot plegat quedarà en un joc dialèctic. Diria que les pressions de Putin aniran destinades, sobretot, a evitar que països com a Espanya reconeguin el Kosovo.