La Festa de la Participació, aquest migdia a Cornellà de Llobregat, ha suposat l’inici de la fase definitiva de l’onada del 20 de juny del Referèndum sobre la Independència de la nació catalana. Aquest referèndum se l’ha de concebre, tal com assenyalava en Titot fa uns mesos, com un referèndum nacional, convocat pel plataformes d’àmbit municipal. És la dinàmica de cada localitat la que marca el calendari. Per això era tan absurd llegir evolucions de participació que comparin el 13-S, el 13-D, el 28-F, el 25-A, el 30-M, el 20-J, les convocatòries de tardor i d’hivern, o la de l’11 d’abril del 2011 a Barcelona. Com més tard es fa la consulta, més indicatiu és de la feblesa local del moviment per l’autodeterminació. Els mesos addicionals de feina poden compensar en part aquesta feblesa, però és del tot absurd parlar d’una tendència quan es comparen territoris tan diferents.
El 20 de juny són convocats a les urnes més de mig milió de persones, majors de 16 anys i sense més requisit que provar-ne l’empadronament en cadascun de la trentena llarga de municipis que l’organitza. En la majoria de municipis, com a Esplugues de Llobregat, ja ha arrencat el vot anticipat. I s’ha demostrat quelcom que era impensable fa tot just un any: fer arribar la consulta a l’àrea metropolitana de Barcelona. Arenys de Munt va haver de patir les amenaces d’un Delegat del Govern, d’un Advocat de l’Estat i d’altres representants del feixisme. Els tres darrers dissabtes han mostrat que es pot informar amb plena normalitat als ciutadans dels nostres barris sobre la consulta i que, sense complexos, uns decideixen de no participar-hi, i uns altres hi voten, en secret o públicament, sí, no o en blanc.
En l’aspecte qualitatiu, el 20 de juny ja ha estat tot un èxit. Les camises taronges que avui bastien la Festa de la Participació a Sant Ildefons són un bon exemple d’autoorganització popular. I Cornellà de Llobregat no és pas sola. A l’altra banda del riu, hi ha Sant Boi de Llobregat, que pren ara de Molins de Rei el testimoni comarcal de la consulta. També hi ha Sant Feliu de Llobregat, la capital comarcal. I els barris d’Esplugues de Llobregat també s’afegeixen a aquest continu territorial, que el 13 de desembre abastava únicament el Papiol, i que ara ja cobreix més territori que no deixa fora. La gosadia de tirar endavant la consulta ja és, per ella mateixa, tot un èxit. Com ho és també, a Esplugues, el fet que diverses entitats hagin organitzat consultes prèvies per decidir si s’adherien o no a la iniciativa. O com ho és el fet que tots els partits polítics amb representació municipal participessin en el debat organitzat per l’Associació de Veïns de Finestrelles o que assisteixen al debat que Esplugues TV prepara per al proper dijous.
Pel que fa a l'aspecte quantitatiu, allò que és crucial és el grau de coneixement de la població sobre la convocatòria. Molta gent arribarà el 20 de juny que no en sabrà res. D'altres, sí en sabran, però pensaran que només es pot votar que SÍ, o no sabran exactament on s'ha de votar. Justament és el treball d'aquestes quatre setmanes minimitzar aquests percentatges.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada