Els accidents a la central nuclear de Fukushima I, precipitats per la destrucció causada pel tsunami de l'11 de març, han tingut com a resposta l'activacions dels plans d'emergència previstos en aquests casos. Les autoritats japoneses els han seguit per tractar de refrigerar els reactors amb aigua de mar, i per indicar perímetres d'evacuació al voltant de la central.
Hom hauria de suposar que aquestes mesures són "suficients". No obstant això, les polències alemanya i xinesa, aparentment, pensen una altra cosa. Potser també pensant en l'opinió pública interna, tant Beijing com Berlin han activat plans de repatriació per al seu personal i que podrien afectar tot el nord de Japó (o tot l'arxipèlag, qui sap).
És simptomàtic, que des de Moscou ara es parli d'evacuar Sakhalin i les illes Kuril. Si realment aquestes regions de la Federació Russa són en perill per Fukushima I, tot l'arxipèlag japonès també ho seria. Per això, ahir circulava la brama que un càrrec del Kremlin suggeria la possibilitat d'evacuar tot l'arxipèlag japonès, i de traslladar temporalment els 127 milions de japonesos a la Sibèria Oriental.
Després del terratrèmol d'Haití, el president senegalès Abdoulaye Wade, davant de la catàstrofe continuada patida pel poble haïtià, proposava la "repatriació" dels 10 milions d'haïtians a alguna regió de l'Àfrica.
Aquesta forma de pensar, sigui com a malentès de kremlinòleg o com a bomborinada de cap d'estat, considera vàlida una política de "terra cremada" per gestionar les catàstrofes naturals, de contaminació o socials.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada