dissabte, 17 de novembre del 2007

La caiguda de Lleida (300 anys)

L'estiu del 1707 les tropes borbòniques franco-castellanes inicien un assalt contra el Principat de Catalunya, una vegada ocupats els Regnes de València i d'Aragó. El Principat de Catalunya resta en mans dels aliats, i des de la seva capital, Barcelona, governa l'arxiduc-rei Carles.

El Principat de Catalunya era envoltat pel nord, per ponent i per migjorn per una força de 40.000 soldats, enfront dels 18.000 dels aliats. D'aquests 18.000, uns 9.000 eren a les línies del nord i del sud, i uns 9.000 es trobaven al front d'Urgell, a les ordres de l'anglès Galway. Gràcies al setge de Toló, la pressió va minvar ja que uns 12.000 homes del bàndol borbònic, sota el comandament de Berwick van ser destinats a aquesta important plaça naval de la Provença. A la darreria d'agost Berwick torna al front català, amb reforços d'artilleria. Va caure Balaguer, i les tropes borbòniques creuaren el Segre pel sud de Lleida. Lleida, amb 2.500 efectius, fou posada sota setge. A mitjans d'octubre la ciutat ja era ocupada i lliurada a un saqueig en el qual es produiren diferents matances de gent desarmada, particularment a l'església del Roser. La resistència continuà al castell. Galway provà d'assistir als resistents, mentre que els voluntaris austracistes reconquerien la fortalesa d'Os de Balaguer. El 10 de novembre el castell de Lleida capitulava amb condicions honroses que permeteren als defensors de reintegrar-se a les línies austracistes. Fins a la caiguda de l'hivern els borbònics ocuparien gran part de l'Urgell. La Baixa Cerdanya fou ocupada simultàniament des del nord per les tropes de Noailles.

Els mals resultats d'aquesta campanya motivaren la destitució dels caps aliats, Minas i Galway (el qual fou traslladat a Portugal).

La repressió borbònica d'octubre del 1707 era tan sols l'inici. La ciutat va veure com la seva catedral era desacralitzada i militaritzada, com a perpètua amenaça contra el poble baix. La Universitat de Lleida seria clausurada després de quatre segles d'existència.

---
Avui, 17 de novembre, 300 anys i 7 dies després de la capitulació del castell, la Federació Llull prepara els següents actes:

La Federació Llull, formada per Òmnium Cultural, Acció Cultural del País Valencià i Obra Cultural Balear, us convida a assistir a l’acte de commemoració dels 300 anys de la caiguda de la ciutat de Lleida, acte inicial de la programació d’activitats a la campanya “300 anys. Caminant cap al futur. 1707-1714 / 2007-2014”.
Programa d'actes:

12h. Visita històrica per la Lleida de 1707*
14h. Dinar de germanor*
16h. Marxa de cultura popular. Des de l'Auditori (pl. Mossèn Cinto Verdaguer) fins la Seu Vella.
17h. Acte central a la Seu Vella