Tot i que en el seu moment hom insistí que la independència de Crna Gora (Montenegro) era un procés únic, resultat de la pròpia realitat constitucional de la Unió Estatal de Sèrbia i Crna Gora, la Unió Europea, amb l'acord tàctic de Podgorica, Belgrad i Moscou acordà com a condicions:
- la celebració d'un referèndum d'independència obert a tots els ciutadans del cens electoral.
- que aital referèndum fos participat de forma majoritària. És a dir, que l'abstenció no depassés el 50%.
- que dels vots emesos, si més no un 55% fossin favorables a la independència.
El referèndum se celebrà, i Crna Gora esdevingué independent. No entrarem a discutir la qüestió nacional sud-eslava. El cas és que va primar l'opinió política dels pobles de Crna Gora per damunt de l'estatus polític vigent.
Un estudi del Grup de Recerca Identi.Cat fa una estimació de la situació al Principat de la llengua i de la identitat, així com del projecte polític territorial. Els resultats que ens interessen diuen:
- Un 59% de la població votaria en el referèndum d'independència. Criteri superat.
- Entre un 52 i un 62% dels que hi votessin, ho farien a favor. L'interval se situaria per damunt del 50%, però depassar del 55% dependria de la decisió final dels indecisos.
També llegim:
Pel que fa a la identitat nacional, un 31,3% de la població declara que se sent tan catalana com espanyola, segueix un 22,6% que se sent només catalana, un 19,4% que se sent més catalana que espanyola i amb percentatges molt més baixos trobem aquella part de la població que se sent només espanyola (6,8%) o més espanyola que catalana (5,7%). Hi ha un percentatge més elevat de població que ha nascut als països catalans entre els qui se senten «només catalans» o «més catalans que espanyols» i n’hi ha menys entre els qui se senten «més espanyols que catalans», «només espanyols» o «altres situacions».
Això vol dir que els qui es consideren catalans o més catalans que espanyols són més que els qui es consideren "tan catalans com espanyols".
2 comentaris:
Sempre que es parla d'aquestes coses se'm planteja un dubte. Per què s'ha d'exigir que els vots emesos favorables a la independència han de ser més que el 50% més 1 vot? Un exemple: si per tirar endavant la independència s'exigeix un mínim del 55% a favor i el resultat de la votació és d'un 54% a favor, un 44% en contra i el 2% de blanc/nuls, és lògic que el 44% s'imposi sobre el 54%? És això més democràtic que el 50% més 1 vot? Per què?
Doncs Miquel perquè per a molts la democràcia és una farsa i les votacions només són vàlides quan el resultat és el que ells volen i fan tot el possible perquè així sigui.
Publica un comentari a l'entrada