diumenge, 11 de maig del 2008

Sant Joan Despí: el crepuscle de l'estiueig modernista

El modernisme, entès com a moviment cultural complet (i sempre hi ha el dubte d'on acaba la consciència del creador i comença la construcció del crític i de l'historiador de l'art), entra en crisi ja en la primera dècada del segle XX. El noucentisme li reclama el lloc. Naturalment aquesta afirmació mereix totes les matisacions possibles. Però fa el cas per explicar com, en una època on el modernisme declina ja a Barcelona, desertat per la burgesia que el reclama per a les seves cases urbanes, se l'exporta als llocs d'estiueig i també se l'exporta a les instal·lacions industrials. Malgrat la sornegueria popular contra l'estrambòtica experimentació del modernisme crepuscular, sempre hi ha hagut una línia inconformista que s'ha fet seva la reivindicació del modernisme.

Sigui com sigui, com que enguany celebrem el Pont de la Pasqua Granada quan toca (i no com l'any passat, que el mogueren perquè anéssim a votar en aquelles eleccions muncipals) aprofitem per fer turisme i visitar un dels pobles veïns de la nostra riba esquerra del Baix Llobregat: Sant Joan Despí. I visitarem tres mostres del seu patrimoni modernista.

La Torre de la Creu o Casa dels Ous:


Obra de Josep Maria Jujol, aquesta Torre de la Creu, anomenada popularment Casa dels Ous, fou construïda entre el 1913 i el 1916. La seva situació, al costat de línia de ferrocarril (que no arriba a Sant Joan Despí fins el 1891), fa d'aquest edifici el més emblemàtic de la població.





Cases Auriga:


Les Cases Auriga (la Vil·la Elena i la Vil·la Josep) es van construir abans que la Torre de la Creu, el 1910. Molta gent de Sant Joan Despí, però, la considera superior


La Vil·la Elena és obra d'Ignasi Mas i Morell (1881-1953). Correspon a la primera època de Mas i Morell, titulat el 1907, que el mateix any signa els projectes Planiol, a Barcelona, i les Escoles de Sant Pol de Mar. L'obra més coneguda de Mas i Morell, és la Plaça de Bous 'la Monumental' de Barcelona

Casa Gamisans:


La Casa Gamisans es troba en la cantonada del Passeig Maluquer amb el carrer Francesc Macià. La façana diu que fou construïda el 1923.