dilluns, 15 de desembre del 2008

Les cinc qüestions que voldria saber (meme procedent de Marc Belzunces)

Marc Belzunces, que aquests dies es troba en mig d'un procés per objecció de consciència electoral contra l'estat espanyol, proposa que els blocaires fem 5 qüestions que voldríem saber.

Per entendre'ns es tracta de formular qüestions que es puguin respondre amb un colp de veu. És allò de demanar a un supercomputador quin és el sentit de l'univers, de la vida i de tot, i que aquest d'amolli: 42.

Fem la prova:

1. Quin és el destí de la nació catalana, retrobar-se com a poble sobirà o desaparèixer?

2. Quin és el destí de la humanitat capitalista, tal com ho plantejava Rosa Luxemburg: socialisme o barbàrie?

3. Contactarà mai la humanitat, a l'estil de Juan Posadas, amb una civilització extraterrestre socialment i tecnològicament molt més avançada?

4. Quin és el destí del llinatge humà: el post-humanisme o trans-humanisme tal com el veia JD Bernal, o l'extinció pura i dura?

5. Realment, tal com anuncia Max Tegmark, a mitjans del segle XXI coneixerem ja l'estructura matemàtica del metaunivers (és a dir, de l'univers-univers)?

---
Però ben mirat, si el nostre metaunivers té una determinada topologia, cap d'aquestes cinc qüestions té una resposta nítida, sinó probabilística. El present s'escindeix en tots els futurs possibles. I, per tant, totes i cadascuna d'aquestes respostes dependen de si: 1) avança o no avança el projecte de l'esquerra independentista; 2) avança o no avança un moviment socialista internacional digne de la denominació; 3) fem o no fem a través de projectes de recerca SETI i derivades; 4) introduïm la racionalitat en els afers d'espècie (tal com demana l'Eudald Carbonell); 5) aprofundim personalment en matemàtica i física per entendre el que es cou en les "ciències fonamentals".

Per això mateix no he fet cap qüestió personal. Ni en el cas hipotètic que volgués conèixer res del meu passat, present o futur, no voldríem perdre el delit de saber-ho pas a pas.

---
I ara, fem per respondre les qüestions de Belzunces. Juguem a supercomputador:

1.- Quantes espècies intel·ligents hi ha a l'univers?

Si per intel·ligent considerem una intel·ligència manipulativa que sigui d'un nivell d'efectivitat raonablement anàleg a l'humà, el nombre és infinit, perquè crec que el metaunivers ho és. En tot cas, i per mullar-me més, diria que a la Via Làctia en deu haver una desena d'espècies "intel·ligents" operatives en el "present" (com que la Via Làctia té 100.000 anys-llum de diàmetre, considerarem present qualsevol cosa que tingui lloc entre fa 500.000 anys i d'ací a 500.000 anys).

2.- Quina data proclamarem la independència de Catalunya?

La finestra és aquest primer terç del segle XXI, segons com (si veiem el procés de construcció europea fortament paralitzat) podríem comptar fins el 2050. Si passa d'això, em faig "sennacisto".

3.- Quan s'aconseguirà que l'ésser humà sigui immortal?

No s'aconseguirà. Ni tan sols no s'aconseguirà que la humanitat sigui immortal. Tot el que té un començament té un final.

4.- Quan la intel·ligència artificial superarà a la humana?

En un cert sentit, aquest procés ja ha començat. Però segurament en el sentit que ho planteja Belzunces, caldrà esperar a la segona meitat del segle XXII. Més que de superació, la gent de l'època parlarà de simbiosi. I la màquina fara: "sí, sí, simbiosi".

5.- Quina és la combinació guanyadora del proper sorteig de la Primitiva?

5, 12, 23, 34, 36, 41