dijous, 17 de febrer del 2011

Els màsters del germà del Cèsar: parla Felip Puig

"Com pot ser que les tres persones de més calat polític del Govern, que s'han passat 20 anys preparant-se per governar, no trobin més persones de confiança que els seus germans?"

D'aquesta manera ironitzava Felip Puig a final del 2003 davant de dos nomenaments curiosos del "primer tripartit": Apel·les Carod-Rovira i Manel Nadal, germans, respectivament, de Josep-Lluís Carod-Rovira i de Joaquim Nadal.

Aquesta frase la pronunciava Felip Puig, llavors conseller cessant, en els mateixos dies que cessava també el seu germà, Oriol Puig, del càrrec de director del Servei Meteorològic de Catalunya.

El sistema d'espoli per repartir-se els alts càrrecs del govern és digne d'elogi. Aquests càrrecs són de nomenament digital. No hi ha cap consideració ni de caire democràtic ni d'allò de "mèrits i capacitat". Per exemple, en la lògica del tripartit, calia repartir els càrrecs entre les famílies polítiques del PSC-PSOE, d'ERC i d'ICV-EUiA. Dins de la part corresponent a ICV-EUiA, calia fer repartiment entre ICV i EUiA. I dins del botí, certament exigu, corresponent a EUiA, calia repartir, si més no, entre els dos partits majoritaris de la coalició, el PCC i el PSUCviu. Al PSUCviu li va correspondre la Direcció del Servei Meteorològic de Catalunya, i fou encomanada a David Martínez, en tant que referent climatològic-ambiental d'aquest partit.

Teòricament, David Martínez podia sobreviure al tripartit. Martínez, però, des de la tribuna del Servei Meteorològic de Catalunya, va menar la darrera batalla pel límit de circulació dels 80 km/h en l'àrea metropolitana. Esvaïda la boira tòxica, el nou govern de CiU destituí Martínez i entronitzà, de nou, Oriol Puig.

Si el primer nomenament d'Oriol Puig, fa més d'una dècada, no va moure amb prou feines cap rierada de tinta, altrament s'ha esdevingut amb el segon nomenament.

Se li ha recordat a Felip Puig que Oriol Puig és germà seu. Felip Puig ha contestat les crítiques, assenyalant que son germà "té màsters" i que "la crítica s'ha de fer en funció del currículum i dels mèrits". La crítica, sí, els nomenaments, no.