dilluns, 2 d’abril del 2012

Azawad i Barotselàndia

El colp d'estat a Bamako, realitzat per evitar el triomf del Moviment Nacional per l'Alliberament d'Azawad, s'hi ha girat en contra. Bona part de l'Azawad és sota el control del Moviment Nacional. La independència de l'Azawad, és a dir de la meitat més occidental de l'actual estat de Mali, podria quedar consolidada en dies o setmanes. Teòricament, l'estat d'Azawad ha interpretat en termes nacionals com l'estat dels tuareg o, fins i tot, com l'estat amazic.

Paral·lelament, a Zàmbia, s'ha proclamat la independència de Barotselàndia. El Regne Barotse, antic protectorat britànic, sempre ha mostrat un cert malestar per la inclusió en la Rodèsia del Nord-Niasalàndia i, posteriorment, en l'actual estat de Zàmbia.

Són dos casos paral·lels, per bé que ben diferenciats. La independència del Sudan del Sud, reconeguda internacionalment, és també un model diferent. Ni Bamako ni Lusaka són Khartum. També caldrà veure si les independències d'Azawad i de Barotselàndia no són una moneda de canvi per obtenir una reformulació confederal de Mali i de Zàmbia.

I encara que els factors principals en un cas i en l'altre s'han de trobar en el terreny, és evident que les diferents potències extra-africanes faran càbales, especialment de l'Azawad.