dilluns, 26 de gener del 2009

No en vols, de brou? Dues tasses! (Tremosa vs. Junqueras)

No sé si a aquestes alçades hi ha algú que es pren seriosament les eleccions europarlamentàries. Em penso que no. Justament per això CiU ha posat com a cap de cartell Ramon Tremosa, el 'Paul Krugman de l'espoliació fiscal'; ERC hi ha posat l'Oriol Junqueras, historiador d'arrels ramon-muntanerianes; ICV manté un Raül Romeva, que coqueteja amb els 10 Mil; i el PSC-PSOE té la intenció de repetir-hi amb el darrer elefant blanc, Raimon Obiols.

Val a dir que, ara com ara, no hi ha cap seguretat que ni Junqueras ni Romeva ni Obiols siguin caps de llista. La circumscripció de les europees és España+Galeusca.

En tot cas l'elecció de Tremosa i Junqueras com a candidats a l'Eurocambra mou a tota mena de reflexions. L'espanyolisme treu la ploma, més poderosa que l'espasa, per blasmar la crostra purul·lentíssima del catalanisme, i vaticina cataclismes inoïts per a CiU i ERC. El catalanisme moderat (moderadament espanyol) respon per l'estil, però d'una forma més civiltzada. A l'altra banda, volegen els estels sense saber ben bé per què. La jugada és clara. Si els aparells de CiU i ERC volen, Tremosa i Junqueras se la fotran. Hauran de desgastar-se en la campanya:
- TREMOSA: Gras!
- JUNQUERAS: Neoliberal!

També podria ser que CiU i ERC tinguessin les millors de les intencions. Al capdavall, Tremosa va ser militant de molts anys de CDC. I Junqueras és un militant discret d'ERC (gairebé vergonyant, com tants d'altres). Bé podria ser que CiU i ERC aspiressin legítimament a cooptar tot aquest poti-poti de sobiranisme post-modern i lleugerament il·lustrat.

Però, vaja, que tampoc no n'hi ha per tant! Són eleccions europees! Eu-ro-pe-es! És a dir, eleccions de pa sucat amb oli per un Parlament de pa sucat amb oli.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Un anàlisi molt acurat. Realment no es pot fer una altra cosa que riure una mica amb el plantejament dels partits catalans.

Sempre passa que els independents (o no) amb major vàlua acaben sent portats a llocs on no puguin tenir cap tipus d'influència sobre la política més que la neteja d'imatge de segons quins partits.

En fi, com sempre, no votarem.

Bon article!
Salut!