divendres, 24 de setembre del 2010

La II Marxa contra l’atur: 4-9 d’octubre del 2010

Se sortirà de la plaça de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat en direcció a Cornellà, a les 9 del matí del dilluns 4. El dilluns, a través del carrilet, s’arribarà a Martorell, Abrera i Rubí. El dimarts 5, es caminarà de Rubí fins a Terrassa i de Terrassa a Sabadell. El dimecres, hom caminarà de Sabadell fins a Montcada i Reixac, tot passant per Badia, pel Campus de Bellaterra, per Cerdanyola i per Ripollet. El 7 d’octubre, s’anirà a Granollers, a través de la Llagosta i de Mollet. El 8 d’octubre, en rodalies, fins a Montcada i Reixac, i després es continuarà a peu fins a Sant Adrià de Besòs, Badalona i Santa Coloma. El darrer dia, dissabte, des de Gramenet es desfilarà fins a la Plaça Urquinaona, al migdia, per concloure amb una concentració a l’Ajuntament de Barcelona. Aquest és el recorregut de la II Marxa contra l’atur, integrada per “treballadors actius i sense ocupació, estudiants, jubilats, immigrants, esclosos de tota condició”, amb el doble objectiu de “parar l’ofensiva antisocial dels governs i les patronals” i de defensar els drets dels treballadors.

Hom ha contrastat la situació d’aquesta II Marxa amb la Primera, la del 1996. Les xifres de desocupació d’aleshores també voltaven el 20%, però el temps de residència mitjà en l’atur era inferior. Des de llavors, la precarització i la temporalitat en el treball no han fet més que augmentar.

Els organitzadors de la marxa propugnen dotze mesures contra l’atur:
- derogació de la reforma laboral del 2010.
- repartiment del treball existent mitjançant la reducció de la jornada de treball, en còmput setmanal, i sense disminució de salari.
- abolició de la precarietat laboral.
- establiment d’un salari mínim de 1.000 €.
- creació de borses de treball municipal que gestionin de manera transparent la feina demandada pels serveis i empreses municipals.
- garantir als aturats l’ús dels serveis públics bàsics.
- modificació de la llei hipotecària i de l’arrendament urbà, per evitar desnonaments.
- impuls a la creació de feina mitjançant la potenciació de la quantitat i qualitat dels serveis públics.
- modificació legislativa per a penalitzar les empreses que cometin frau.
- augment dels mitjans per cobrir les necessitats reals de formació de les persones desocupades.
- creació d’una banca pública per fer front a les necessitats creditícies per sortir de la crisi.
- augment dels recursos per al finançament públic de la lluita contra l’atur.