diumenge, 26 de setembre del 2010

Darrer diumenge de setembre: Aplec de Sant Pere Màrtir

El Puig d’Ossa fou cristianitzat com a Sant Pere Màrtir i, tecnificat, com l’Emissora. Amb la reivindicació de dignificar aquest cim, el Grup d’Estudis d’Esplugues, s’ha realitzat aquest migdia el Primer Aplec de Sant Pere Màrtir. La convocatòria vol ser complementària a la Caminada Popular del darrer diumenge de maig, que convoca l’Espluga Viva.

Els cinc eixos de l’Aplec són:
- la reivindicació del “cim de la nostra muntanya”.
- la demanda de més implicació de les diferents administracions municipals (Barcelona, Sant Just Desvern, Esplugues de Llobregat) i del Consorci del Parc de Collserola.
- la reivindicació del desmantellament de les instal·lacions de la Companyia Telefònica. En aquest sentit, hom recorda el conveni vigent entre Telefònica i l’Ajuntament d’Esplugues, per bé que no hi ha hagut avenços pel fet que, segons Telefònica, l’Emissora de Sant Pere Màrtir és encara imprescindible per un seguit d’usos. De del Grup d’Estudis d’Esplugues es recorda que la instal·lació existent es podria reduir moltíssim, amb la introducció d’un equipament més discret paisatgísticament i amb la mateixa efectivitat.
- la demanda d’una doble implicació de l’Ajuntament de Barcelona i de Telefònica.
- la divulgació d’una proposta “ideal” de cim, en el qual es redueixen les instal·lacions de comunicació a un mínim, de forma que el cim esdevindria “un observatori excel·lent, amb arbrat, aigua i zona de repòs”.

Hom ha valorat el fet que l’Emissora ha fet part des de fa dècades del paisatge característic d’aquesta part de Collserola. Però, al capdavall, al llarg de la història el Puig d’Ossa ha acollit diverses construccions, i ja és hora que el propi cim recuperi el protagonisme que meriten els seus gairebé 400 metres d’alçada damunt de la mar.