dilluns, 16 de gener del 2012

La Caravana per la Independència del Maresme

En el marc de les activitats que tenen lloc en diverses comarques per difondre el projecte de l'Assemblea Nacional Catalana, ahir es feia al Maresme una Caravana per la Independència. Després de setmanes d'esforços i dels darrers dies d'encartellades arreu de la comarca, des de Montgat fins a Malgrat, i des de Teià fins a Palafolls, cal dir que la Caravana per la Independència ha tornat a demostrar com és sentida en els segments més actius de la població de la reivindicació de posar fi a la dependència nacional. Especial protagonisme tingueren en la jornada d'ahir els tractors, com a símbol de la castigada i combativa pagesia de la comarca.

La convocatòria també demostra el tremp de l'Assemblea Comarcal per la Independència. L'Assemblea Comarcal és el resultat de la convergència de diverses assemblees locals, de les quals destaca Mataró per la Independència, en nombre i en expressió d'unitat per a l'acció. En les institucions i en el carrer, l'independentisme és ben viu a la comarca, com ho va demostrar l'onada de consultes (que arrencà a Arenys de Munt l'heroic 13 de setembre del 2009). I no s'ha perdut pas pistonada de llavors ençà. N'hi ha prou a pensar en el treball realitzat per regidors de la CUP i d'altres formacions independentistes a Arenys de Munt, a Vilassar de Mar o a Argentona.

I més enllà de l'independentisme, hi ha un coixí que qüestiona el dèficit democràtic d'un estat espanyol que, a diferència del britànic (sense anar més lluny), no posa vies per a l'exercici del dret d'autodeterminació dels pobles. Els sectors autodeterministes, alhora, avancen cap a formulacions independentistes. N'és una prova el fet que a Malgrat de Mar triomfés una moció en la qual el municipi s'adheria a l'Associació de Municipis per la Independència. Tan sols les forces polítiques al·lodeterministes, com el PSOE i el PP, s'hi oposaren. L'eterna batlle de Malgrat, Conxita Campoi, ha declarat sense embuts que desconeixerà la moció aprovada. Que desconeguin, que desconeguin, que ja s'ho trobaran fet si no saben argumentar seriosament el seu "unionisme".