dilluns, 9 de gener del 2012

L'estratègia de Cameron, pensada per a garantir Unió, suposa un envit a l'independentisme escocès

El govern de Cameron ha llençat un envit a l'independentisme escocès. Proposa Cameron que es faci un referèndum en els propers 18 mesos amb una qüestió senzilla i clara: "Voleu la Independència d'Escòcia?". Una qüestió que es respon amb un SÍ o amb un NO.

Cameron la sap llarga. Fins a cert punt, l'independentisme de l'Scottish National Party (SNP) és un independentisme retòric. Si aquest independentisme no pren l'envit de Cameron i convoca el referèndum en aquests termes i en aquests terminis, la causa de la independència d'Escòcia patirà un sever retrocés. Això, és clar, no perjudicaria l'hegemonia política de l'SNP a Escòcia, però sí l'hegemonia de l'independentisme a l'SNP.

La resposta de l'SNP ha estat massa tèbia. Més o menys s'ha dit que són els escocesos els que han de decidir quan i com faran el referèndum. Això sembla indicat que l'SNP afavoreix un referèndum a més llarg termini i amb una pluralitat de respostes.

Els termes de Cameron disten molt d'un reconeixement del dret d'autodeterminació. Aquest dret seria independent de terminis i, òbviament, ha de dependre de l'autoritat escocesa com es fa la consulta popular.

De totes formes si, en qüestió de 18 mesos, no s'ha convocat un referèndum nítid i de "sí/no" sobre la independència d'Escòcia, el Regne Unit de la Gran Bretanya podria veure's seriosament enfortit.

Aquesta és la clau de Cameron. Cameron sap que, per al manteniment de la unió d'un estat plurinacional, no hi ha res com una sensació de llibertat.

El que potser no saben els de l'SNP és que mantindre la flama de l'independentisme sense fer les passes efectives necessàries per a la independència és una via que cap poble no comprarà de forma majoritària. I qui diu l'SNP, diu sigles més nostrades.