Pren cos la proposta de fer un referèndum oficial i vinculant a Escòcia sobre la independència del país o sobre mantenir l'adscripció dins del Regne Unit de Gran Bretanya i d'Irlanda del Nord. El Partit Nacionalista Escocès (SNP) ha sapigut resistir l'envit del govern britànic de Cameron-Clegg, com indica l'augment de les xifres de sol·licitud de militància.
La independència d'Escòcia tindria conseqüències en el Regne Unit. Des de Cornualla es fa pressió ja per esdevindre un país constitucionalment reconegut, al nivell d'Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord. Des de Gal·les, hom veu l'impacte que tindria la separació d'Escòcia, en un Regne Unit encara més anglès.
I des d'Irlanda del Nord? El vice-primer ministre, Martin McGuinness proposa ara la realització d'un referèndum als sis comtats sobre el seu futur. Caldria triar entre la reunificació amb la República d'Irlanda del Sud, o mantenir-se dins de l'ens conegut com a "Regne Unit". El referèndum es faria en el 2016, és a dir en el Centenari de l'Aixecament de Pasqua. La proposta de McGuinness hauria de rebre el suport del DUP, el partit unionista majoritari, i del propi govern de Cameron-Clegg.
1 comentari:
No és per res, però el gaèlic i l'escocès pràcticament no són parlats per ningú. Ja m'explicaràs quina independència... (Això sí, a Escòcia porten faldilles). Espero que no sigui el nostre model una independència com la d'Àustria respecte Alemanya.
Publica un comentari a l'entrada