dissabte, 19 de maig del 2007

Paul és mort?

Fa més de quaranta anys que circula la llegenda urbana segons la qual el veritable Paul McCartney, el que fou autor amb John Lennon de la major part de les cançons dels Beatles, va morir el 1966, a l'edat de 24 anys. Substituït per un doble més mediocre, aquest segon Paul McCartney hauria protagonitzat la darrera etapa dels Beatles i una desigual carrera posterior en solitari (Wings inclosos).

No hi ha dubte que la llegenda urbana ha circulat sempre en to de broma, jugant amb la idea de les conspiracions i estrafent normes epistemològiques que ens permeten de passar el bou per bèstia grossa. I el viu per mort. I el mort per viu. John Lennon seguiria viu després del 1980 retirat a l'illa d'Skorpios (en companyia de John F. Kennedy i Elvis), i Paul McCartney jeia mort i amb el nom usurpat per en Billy Shears.

La hipòtesi de "Paul és mort" té les característiques peculiars d'afirmació no falsejable. Qualsevol indici que faci sospitar un gir en la carrera de Paul McCartney el 1966 és presentat com a prova de la substitució pòstuma. Així, si a partir del 1966, el baix de Paul sona millor seria perquè Shears és millor baixista que McCartney. També s'hi pot practicar tot un esforç exegètic per llegir entre línies com a través de lletres i de portades de discs, els Beatles supervivents tractaven de comunicar la mort del company.


En la portada d'Abbey Road, Paul apareix amb el pas canviat. Per què? Segons la teoria de "Paul és mort" perquè ja no era Paul, sinó Billy Shears

Similarment, qualsevol indici en favor d'una continuïtat entre el Paul d'abans i el Paul de després és senzillament rebutjat com el resultat dels esforços conspiratius dels qui movien els fils darrera dels Beatles o de la mateixa falera de Billy Shears.

Però vet ací un cas que ens fa pensar:

Llegim en els diaris, a partir d'una informació de Bild que una dona alemanya, Bettina K, de 46 anys, és a dir nascuda el 1961, afirma que Paul McCartney és el seu pare. La mare de Bettina K., es diu Erika H. i va nèixer el 1945. Entre el 1959 i el 1961, Erika H. hauria estat la xicota del jove Paul McCartney. Era l'època on els proto-Beatles eren més coneguts a Hamburg que a Liverpool i on eren encara lluny de poder dir que eren més famosos que Crist. La relació es va acabar quan Erika H. li va comunicar a Paul que era embarassada.

Tot això segons Erika H. i Bettina K., perquè Paul McCartney sempre ho ha negat. Erika i Bettina afirmen que Paul els hi va passar diners. Com a mínim fins el 1966, quan els hi va trametre 30.000 marcs de colp. (Una compensació d'orfenesa, segons els partidaris de "Paul és mort"?).

Les trameses, en tot cas, van finir (Perquè el pare de Bettina era mort?). El 1984, quan Bettina ja sap la versió de la mare, Erika H. interposa una demanda de paternitat. Paul McCartney (Billy Shears?) s'hi fa les anàlisis pertinents a Londres i el resultat és negatiu... (és clar, en Billy Shears no era pas el pare de Bettina...)

Ara Erika H. i Bettina K. han denunciat que les proves de paternitat foren una estafa. La signatura dels documents diu "Paul McCartney", però un pèrit ha afirmat que la signatura és d'una persona dretana. I Paul McCartney (si més no, el Paul d'abans del 1966) és esquerrà...

Va enviar Paul McCartney un doble a les proves de paternitat tal com denuncien Erika i Bettina? O les proves del 1984 les passa Billy Shears, de nom artístic Paul McCartney, antic vencedor d'un concurs de dobles dels Beatles, i amb una sèrie d'èxits musicals de primers amb els Wings i després en solitari?