"On est d'accord que les peuples baltes ont le droit à leur pays, les georgians aussi ont le droit à leur pays, l'Espagne ont le droit à dire que les catalans et le Pays Basque restent partie de l'Espagne jusqu'au moment que les peuples là decident entièrement. On n'utilise pas maintenant, 20 ans après la chute du mur de Berlin, l'invasion, j'insiste, terrestre, aérienne et navale." (Dennis McShane, 27.8.2008)
Ex-Secretari d'Estat d'Afers Exteriors amb Tony Blair, Dennis McShane feia aquestes declaracions a la cadena France Inter:
- Hom és d'acord que els pobles bàltics tenen dret al llur país. La frase implica una recança envers Estònia, Letònia i Lituània, però en tot cas un advertiment a les pressions russes sobre aquests països.
- Els georgians també tenen el dret al llur país. Encara que els tancs s'hi passegen a cor què vols.
- Espanya té el dret a dir que els catalans i el País Basc resten part d'Espanya. Observeu l'associació d'idees Geòrgia-Espanya, Abkhàsia-Catalans, Ossètia del Sud-País Basc. També és curiós el concepte d'aquest dret. Tindria dret Espanya a dir que Portugal és part d'Espanya?
Però la cosa continua:
- Espanya té el dret de dir que els catalans i el País Basc resten part d'Espanya fins al moment que els pobles decideixen altrament. Observeu, doncs, que McShane avantposa els dret "de decidir" dels pobles al dret "a dir" dels estats.
Però en quin marc?
- Hom no utilitza pas ara, 20 anys després de la caiguda del mur de Berlin, la invasió, insisteixo, terrestre, aèria i naval.
És a dir, allò que refusa McShane és la invasió terrestre aèria i naval de Rússia sobre Abkhàsia, Ossètia del Sud i Geòrgia.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada