Avui 20 de maig, ja podem llegir les candidatures que concorreran, el proper 22 de maig, als comicis municipals d’Esplugues de Llobregat. Per ordre de presentació hem d’esmentar:
- 1. Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa-Entesa (ICV-EUiA-E), llista encapçalada per Lídia Ibàñez Nebot, Juan Domingo Rodríguez, Elisabet Millà Salinas, Manuel Toscano Rodríguez i Ana Alonso Castro. En l’actualitat, ICV-EUiA és la tercera força municipal. En la llista tant Lídia Ibàñez com Elisabet Millà apareixen com a independents. Cal recordar l’adhesió d’ICV a la consulta sobre la independència organitzada per Esplugues Decideix del passat 20 de juny, i que es plasmà en la cessió del local per servir d’espai de vot al barri de Can Clota. Malauradament, no ha estat possible fer una llista d’Entesa més àmplia, amb més capacitat per disputar al bloc PSOE-CiU-PP l’hegemonia en l’Ajuntament d’Esplugues.
- 2. Partit dels Socialistes de Catalunya-Progrés Municipal (PSC-PSOE-PM). La llista és encapçalada per l’actual batllessa, Pilar Díaz Romero, i seguidament hi van Enric Giner Rodríguez, Sara Forgas Ubeda i Eduard Sanz García. L’objectiu d’aquesta llista és reeditar la majoria absoluta. El PSC-PSOE governa a Esplugues ininterrompudament des del 1979, i Pilar Díaz és la tercera batllessa d’aquesta formació política, la continuïtat de la qual encarna el mateix Enric Giner.
- 3. Via Democràtica (VD). Aquesta llista, encapçalada per Jesús Martín, representa un intent de dotar de “respectabilitat” els postulats de l’espanyolisme radical. Aquesta “respectabilitat” li pot jugar la mala passada de connectar amb el seu electorat, però també cal valorar positivament la fragmentació d’aquesta mena de vot.
- 4. Plataforma per Catalunya (PxC). La llista és encapçalada per Jaume Padilla. És d’esperar que centrin la campanya en la qüestió de la immigració.
- 5. Convergència i Unió (CiU), amb la llista encapçalada per Roger Pons Navacerrada, Lidia Morera Culebras, Albert Comellas Novillo, Santiago Siquier Fadó i Roda Maria Bayó Corderas. Comellas, el número 3, fou tresorer d’Esplugues Decideix durant l’etapa que es realitzà la consulta sobre la independència el 20 de juny. Si la llista no fos tancada... En tot cas, CiU té el repte de superar la paradoxa que la primera força política en les eleccions autonòmiques sigui la quarta en la representació al consistori. La divisió del vot de l’esquerra pot afavorir, si més no, que CiU quedi en tercer lloc.
- 6. Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal (ERC-AM), amb la llista encapçalada per Jordi Figueras Bofill, Carme Porta Abad, Isabel Almató Pi, Joan Puiggros Modolel i Jaume Marfany Segalés. D’aquests cinc, quatre són d’ERC, i Puiggros és de Reagrupament. Es tracta, doncs, d’una llista ERC-Reagrupament, amb noms fortament implicats en la consulta del 20 de juny, com Almató o Marfany, o la pròpia Lina Benet (número 13 de la llista). El repte de la llista és conservar la representació en el consistori, cosa que li pot passar factura davant del “vot útil” reclamat, d’una banda, per CiU i, de l’altra, per ICV-EUiA.
- 7. Ciudadanos-Partido de la Ciudadanís (C’s), amb la llista encapçalada per Luís Fernández del Campo. La projecció del candidat, fa que C’s tingui opcions a entrar en el consistori, amb un programa similar al presentat per C’s en les eleccions del 28-N, d’espanyolisme més o menys progressista.
- 8. Partido Popular de Cataluña (PP), amb la llista encapçalada per Mercè Haro Capell, Luís Elías Ortega Lázaro, Marcos Sanches Siles, Joaquín Luque Domínguez i Ana María Llidó López. La presència d’Haro com a cap de llista assenyala una voluntat de relleu generacional, si bé Ortega continua essent la figura més visible del PP d’Esplugues. L’objectiu del PP d’Esplugues és, tot servant la segona posició en els comicis, augmentar representació arribant a electorat que li ha estat tradicionalment escèptic o, àdhuc, hostil.
- 9. Unificación Comunista de España (UCE), amb llista encapçalada per José María Hidalgo Mancha, María Pilar Costa Chulio, Francisco Montes Montes, Bartolomé Luna Paz i Catalina Motos Sierra. La visibilitat dels cartells d’UCE durant la darrera campanya electoral del 28-N són la principal carta de presentació d’aquesta llista, conjuntament amb un discurs centrat en el procés d’immiseració silenciosa que afecta capes creixents de la població espluguina.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada