dijous, 24 de juliol del 2008

An interesting picture, segons George Whiting Flagg



George Whiting Flagg (*New Haven, Connecticut, 26.6.1816) es va fer un nom entre la pintura nord-americana arran d'aquest quadre, realitzat l'any 1834 i exposat en primera ocasió el 1835.

La temàtica històrica (dels temps històrics tenebrosos del passat) era ben de moda llavors, i Flagg i els seus germans (així com el seu pare i el seu oncle, en Washington Allston) s'hi dedicaven a pler. Originàriament el quadre s'insipirava en els darrers moments de Maria Stuart. En una lletra al seu mecenes, Lumen Reed, datada del 16 de juny del 1834, el jove Flagg diu:

"I have changed the name of my picture to Lady Jane Gray. I find that Mary was too old at the time of her exicution to make an interesting picture."

Efectivament, el personatge de Mary Stuart, per bé que molt conegut per al públic de l'època com a "reina màrtir" (des del punt de mira catòlic) o com a víctima del despotisme absolut dels Tudor (concretament, d'Elizabeth Tudor), havia perdut el cap passats els 45 anys, el 1587. En canvi, Jane Grey, que també va caure sota el regnat d'un altre Tudor (Mary Tudor), per bé que catòlica, si bé menys recordada (al capdavall, ella sí havia usurpat el tron d'Anglaterra), fou decapitada abans dels 20 anys a la Torre de Londres. Així quan el jove Flagg va repassar els llibres d'història i computà l'edat de la Reina dels Escots, va optar per la persona de la "Reina dels Nou Dies".

I, finalment, la pintura s'exposà com a Lady Jane Grey preparing for execution. S'inaugurava així una carrera de pintor de temes històrics que, malgrat les anades i tornades de les modes i de l'opinió de la crítica, gaudiria sens dubte del favor del públic si hem de comptar les reproduccions en gravats que es van fer dels seus quadres més coneguts.