divendres, 11 de juny del 2010

Les fusions de les caixes d'estalvi: una qüestió de geoeconomia

Hi ha, si més no, dues maneres de veure la «fusió freda» de Bancaixa a Caja Madrid. Per Vilaweb «Madrid captura les finances valencianes». Pel diari Avui, la futura «fusió freda» a l’entorn de Caja Madrid i de Bancaixa constituirà la primera caixa «de l’estat», en detriment de La Caixa. Els segons, doncs, pateixen per La Caixa, i els primers pateixen pel que suposa de pèrdua d’autonomia financera.

Ja fa temps que les caixes d’estalvi superaren els esquemes territorials llegats de l’època franquista, quan tenien assignat un territori subprovincial, provincial o multiprovincial. Si repassem, però, el llistat de les caixes d’estalvi amb seu als Països Catalans trobem encara sovint referències a aquella realitat geogràfica:
- La Caixa és encara, oficialment, la Caja de Ahorros y Pensiones de Barcelona.
- Bancaixa, ella mateixa el resultat de la fusió d’entitats financeres anteriors, té seu a València. Bancaixa s’ha sumat al projecte de «fusió freda» que impulsa Caja Madrid. La Caixa Laietana (amb seu a Barcelona) ja havia anunciat fa uns dies que s’hi sumava. En aquest projecte també trobem Caja Rioja, Caja Ávila i Caja Segovia, a més de Caja Canarias.
- la Caixa de Catalunya va absorvir fa uns anys la que havia estat la Caixa de Barcelona. En l’actualitat es troba en procés d’absorbir (fusió, en diuen), la Caixa de Tarragona i Caixa Manresa. El resultat té per nom "Caixa d'Estalvis de Catalunya, Tarragona i Manresa".
- la CAM (Caja de Ahorros del Mediterráneo) s’ha vinculat a un procés de fusió amb Cajastur, Caja Cantabria i Caja Extremadura.
- Caixa Penedès i Sa Nostra han entrat en un procés de fusió amb Caja Murcia y Caja Granada.
- Caixa Sabadell, Caixa Terrassa i Caixa Manlleu han conformat Unnim.
- Caixa Girona entraria en l’òrbita de La Caixa.
- Caixa Ontinyent resta, de moment, com l’última caixa valenciana que queda al marge de les fusions.
- Caixa Pollença, encara més petita que Caixa Ontinyent, també es manté al marge d’aquestes fusions.

Vilaweb equiparava el procés de fusió de Caixa Penedès i Sa Nostra amb una pèrdua d’autonomia financera. No obstant, són evidents les diferències amb el procés menat per Bancaixa i la CAM. Bancaixa s’uneix amb una Caja que té per centre Madrid, i la CAM s’uneix a caixes de la perifèria nord i oest de la Península. En un cas i en l’altre, el centre de gravitació se’n va cap a Madrid, encara que això no es plasmi immediatament en una transferència de seus. En canvi, el conglomerat de Caixa Penedès, Sa Nostra, Caja Murcia i Caja Granada abasta l’anomenat «eix mediterrani». Més enllà de les qüestions geoeconòmiques queda per saber si la fusió de caixes compensarà l'avantatge d'una major solvència teòrica amb el desavantatge resultant d'una reducció de la competència per fornir de crèdits les economies empresarial i domèstica.