Avui fa quaranta anys del “primer” Dia de la Terra, celebrat el 22 d’abril del 1970, a instàncies del senador nord-americà Gaylord Nelson. Entre les activitats que s’hi han fet coincidir hi ha la Conferència Mundial dels Pobles sobre el Canvi Climàtic i els Drets de la Mare Terra, que s’ha reunit a Bolívia en els darrers tres dies. Cal destriar, naturalment, el gra de la palla, i ser amatents davant dels signes d’irracionalisme que tan sovintegen en el camp de l’ecosocialisme. De totes formes, resulta interessant de comentar una de les propostes que s’havien fet en els preparatius de la dita Conferència: la celebració d’un Referèndum Mundial sobre Canvi Climàtic. Aquests dies, quan a nombrosos municipis catalans se celebra el quart lliurament del referèndum sobre la independència, o s’avança en els preparatius del referèndum sobre la independència del Sudan del Sud, per no parlar dels referèndums de tota mena que es fan i es desfan a les democràcies burgeses més avançades (la suïssa i la nord-americana), els referèndums i les consultes populars gaudeixen de bona salut.
De què tractarà aquest Referèndum Mundial sobre Canvi Climàtic? En la proposta es contemplen cinc qüestions, a les quals hom podrà dir que SÍ o NO. És a dir, que cada persona tindrà 32 opcions diferents, i això sense comptar-hi el vot en blanc (que llavors en parlaríem de 243).
Les cinc qüestions serien:
1.- “Sou d’acord amb restablir l’harmonia amb la natura, tot reconeixent els drets de la Mare Terra?”.
2.- “Sou d’acord amb canviar aquest model de sobreconsum i malbaratament que representa el sistema capitalista?”.
3.- “Sou d’acord que els països en desenvolupament redueixin i reabsorbeixin les emissions internes de gasos amb efecte hivernacle per tal que la temperatura no pugi més enllà d’1ºC?”.
4.- “Sou d’acord amb transferir tot el que es gasta en guerres i per alimentar un pressupost superior a les necessitats defensa, a la lluita contra el canvi climàtic?”.
5.- “Sou d’acord amb la constitució d’un Tribunal de Justícia del Clima per jutjar els qui destrueixen la Mare Terra?”.
El referèndum hauria de tenir un abast mundial. Difícilment, però, es podria convocar en una sola data, encara que podria ser recomanable centrar-ho en el 22 d’abril (Diada de la Terra) o en el 5 de juny (Diada del Medi Natural). Caldria pensar en un referèndum per edicions, organitzat des de la base en la majoria de territoris o des de les institucions que l’assumissin.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada