dilluns, 25 de juliol del 2011

El Canal de la Infanta, el Camí de la Fonteta i zona verda per als veïns de Femades-Remonta

Aquest vespre, convocats per la Plataforma Protegim el Canal de la Infanta, veïns de l'Hospitalet de Llobregat han caminat des de la Plaça de l'Ajuntament fins al cul de sac de l'Avinguda Josep Tarradellas (carrer Alps). La reivindicació és garantir la preservació de les restes arqueològiques del tram del Canal de la Infanta que passava pel terme municipal de l'Hospitalet de Llobregat. L'ampliació de l'avinguda (carrer Alps) amenaça directament un dels sectors més ben conservats. Aquesta ampliació, alhora, té lloc en el marc de l'ARE de la Remonta. Aquest pla urbanístic, les obres del qual podrien arrencar el gener del 2012, contempla la destrucció del barri del Camí de la Fonteta, tal com comentàvem amb motiu de la manifestació del 20 de març. Veïns de Femades i de la Remonta també temen que la recuperació per al barri de l'antiga caserna militar no serveixi per ampliar la zona verda del barri sinó que, ans al contrari, en suposi una destrucció. Aquestes tres reivindicacions es troben doncs en la mateixa cruïlla. Davant tenen un Ajuntament que sembla tancat en banda. "Us heu despertat tard", "cal ampliar el parc d'habitatges d'aquesta zona de l'Hospitalet de Llobregat", "cal millorar les comunicacions amb els barris veïns de Cornellà i d'Esplugues", "el patrimoni real de l'Hospitalet de Llobregat és immaterial", etc. El Pla Metropolità del 1976 és tingut com poc més que la Bíblia. Tant se val si opcions contemplades en aquest pla (com l'ampliació de les Avingudes de l'Electricitat i de Josep Tarradellas fins a Cornellà) són avui balderes degut a l'evolució ulterior (particularment, la construcció del Tercer Cinturó), que l'Ajuntament segueix entestat en un model urbanístic caduc.

Les quatre reivindicacions de "Protegim el Canal de la Infanta", però, mereixen un tractament individualitzat:
- 1. Es reivindica la protecció, rehabilitació i difusió de les restes del Canal de la Infanta. El Canal de la Infanta, inaugurat fa poc més de 200 anys, fou vital en el desenvolupament agrícola i industrial de l'Hospitalet de Llobregat durant gairebé segle i mig. Alguns dels manifestants recordaven com s'hi banyaven, amb tota la imprudència de la infantesa. D'altres recordaven les obres de cobertura d'allò que ja havia esdevingut poc menys que una claveguera a cel obert. A tot Europa, hom pren consciència de la importància del patrimoni arqueològic modern, i de com aquest patrimoni serveix per estructurar nous barris.
- 2. Es reivindica un procés de participació ciutadana real i eficaç davant d'aquest patrimoni.
- 3. Es reclama una Comissió Intermunicipal per a la conservació del llegat del Canal de la Infanta.
- 4. Es demana un model de ciutat més sostenible, respectuós i humà que deixi enrere els models obsolets i predemocràtics.