dimarts, 10 d’agost del 2010

La Barcelona de l’especulació i del terrorisme (Xavier Bosch, ‘Se sabrà tot’; Proa, Barcelona, 2010)

Xavier Bosch (*Barcelona, 1967) és conegut, particularment, per presentar el programa Àgora. En els anys 1990 havia publicat dos reculls de contes i una novel·la breu. Bosch fou director del diari Avui durant uns quants mesos (2007-2008). És l’època inicial del segon tripartit, quan la bombolla immobiliària amb prou feines començava a mostrar els signes de declivi. Era també una època en la qual cada dos per tres hom descobria una paorosa conspiració islamista.

És aquesta època la que surt retratada a ‘Se sabrà tot’. La novel·la, premi Sant Jordi 2009, sortia publicada el passat mes de febrer, a Proa. Els editors se sentien obligats a aclarir que la novel•la era “situada en la Barcelona de la bombolla immobiliària”. Un comentari necessari, en tant que semblava de mal dir que una novel·la ambientada en la Barcelona contemporània no fes cap comentari específic de la ‘crisi’.

Dani Santana, als 40 anys, esdevé, durant un any, director del diari Crònica. ‘Crònica’ és el tercer diari (a distància) d’aquesta Barcelona paral·lela, i pertany a un grup de comunicació, el ‘Grup Blanco’, que és també propietari del canal televisiu d’on prové Santana. La novel·la començà amb la dimissió de Santana, poc més d’un any després del nomenament, i retrocedeix seguidament per repassar tot aquest període. Les interferències del poder polític, la miopia dels interessos empresarials, la volatilitat de la informació diària, la manera de publicar les informacions policials, la correcció política, etc., són presentades successivament per Bosch que fa dir a Santana allò que en pensa. A Bosch li costa d’arrencar la història, de forma que bona part de la novel·la es dedica a presentar tots els personatges, com si la intenció fos no deixar ni un paper de l’auca sense cobrir. Té això la virtut de fer precipitar el nus i el desenllaç en els quatre o cinc capítols darrers.