dissabte, 7 de novembre del 2009

Chris Harman (1942-2009)

Avui, 92è aniversari de la Revolució d’Octubre, s’ha mort sobtadament a Egipte, Chris Harman, editor de l’International Socialism Journal i un dels més destacats teòrics del Socialist Worker Party (SWP) britànic. Harman pertanyia a la tradició del trotskisme de Tony Cliff o de Duncan Hallas, assenyalada per la definició que feia de la Unió Soviètica de “capitalisme d’estat”, en oposició a la tesi trotskista ortodoxa de “l’estat obrer degenerat”. Harman quedà vinculat a aquesta línia en els seus temps d’estudiant a la London School of Economics. En la col·lecció dels seus articles es ressegueixen els debats interns de l’SWP sobre la situació a les Illes Britàniques i sobre el context internacional en les quatre dècades que van des del maig del 1968 fins a l’esclat de la “Gran Recessió”. Ell mateix feia una selecció dels seus llibres més destacats:
- How the Revolution was Lost (1974), que segueix bàsicament la visió de Trotski quant a la “degeneració burocràtica”, entrelligada per la fallida de la revolució a Europa (1919-23).
- Why Labour fails (1979), una anàlisi de la impotència del govern laborista britànic davant la crisi econòmica, que obriria la porta a la contrareforma thatcheriana.
- Gramsci against Reformism (1983), que inaugurà una revalorització de la figura del comunista sard en l’entorn de l’SWP.
- The Fire Last Time: 1968 And After (1988), sobre el cicle obert amb la primavera de 1968 i el seu tancament, particularment amb la victòria del thatcherisme.
- How Marxism Works (1997).
- The Lost Revolution: Germany 1918-23 (1997), on es considera la fallida de la revolució a Alemanya com el punt cabdal en l’evolució posterior del segle XX.
- The Prophet And The Proletariat: Islamic fundamentalism, class and revolution (1999), un llibre ben influent en les posicions, sovint discutides, de l’SWP en les aliances contra les agressions imperialistes d’Irac o d’Afganistan.
- A People’s History of the World (1999), obra dedicada a una crítica de la historiografia burgesa.
- Zombie Capitalism: Global Crisis and the Relevance of Marx (2009), que serà, malauradament, el seu darrer llibre.