dimecres, 24 de novembre del 2010

La ‘Greve Geral’ del 24 de novembre

La CGTP Intersindical Nacional i d’altres organitzacions convoquen avui una jornada de vaga general a Portugal, en protesta “contra les injustícies i imposicions practicades pel Govern del PS amb el suport de la dreta i pel poder econòmic i financer dominant”.

El manifest de la CGTP inclou les següents reivindicacions:
- Per l’investiment en el sector productiu, en la producció de béns i serveis útils al desenvolupament de la societat. Aquest investiment ha de produir la riquesa que garanteixi la sobirania nacional i redueixi l’endeutament extern i els dèficits.
- Per la creació d’una ocupació de qualitat, amb drets i pel combat a la precarietat.
- Per un salari mínim de 500 € a partir de l’1 de gener del 2011, i que arribi als 600 € en el 2013.
- Per un augment dels salaris, en tant que assegurament de la distribució de la riquesa, d’estímul del mercat intern, de millora de les condicions de vida i combat a la pobresa.
- Per fer efectiu el dret de la negociació i de la contractació col·lectiva, amb la revocació de les normes que posen en qüestió el dret de contractació efectiva.
- Per la millora de la protecció social, amb la protecció social de desocupació com a prioritat.
- Per uns serveis públics de qualitat, que garanteixin els compliments de les funcions socials de l’estat.

La situació de Portugal és habitualment retratada en la premsa en analogia a de Grècia o Irlanda (o a la dels estats espanyol i italià) com una crisi de “dèficit públic”. És cert que entre el 2008 i el 2009, el dèficit de l’estat portuguès passà del 2,8% al 9,3%. El dèficit es produí com a conseqüència d’una reducció dels ingressos fiscals, no pas a un balafiament en “polítiques socials”. A no ser que considerem “polítiques socials” les mesures de rescat dels grans grups financers i econòmics. D’altra banda, les 22 grans empreses portugueses presentaren en el primer semestre del 2010 uns guanys de 3.000 milions d’€. Per elles no hi ha crisi, degut precisament al control oligopolístic que exerceixen sobre el mercat portuguès, que els permet fer una política concertada de preus damunt de consumidors finals i empreses intermediàries. Els beneficis d’aquestes dues empreses equivalen a un 84% de la retallada pressupostària que ara amenaça a treballadors i pensionistes.