Com que aspirem a conservar una "disponibilitat permanent" d'esperit cal que ens esforcem per ser persones d'escasses conviccions. I per començar, cal combatre les conviccions segons les quals “no-hi-ha-alternativa-al-millor-dels-móns-possibles-que-és-casualment-aquest”
dissabte, 15 de març del 2008
Una retirada sostenible
Ara fa cosa d'un any, James Lovelock va publicar aquest llibre, The Revenge of Gaia, que al nostre país va editar Columna en traducció d'Alexandre Gombau i Arnau. Lovelock és conegut fonamentalment pel gran públic com l'autor de la Teoria de Gaia. Per Crispin Tickell la teoria ja ha estat assumida en la forma de la ciència del sistema Terra: "El sistema de la Terra es comporta com un sistema únic i autoregulat, constituït per components físics, químics, biològics i humans. Les interaccions i reaccions entre aquests components són complexes i presenten una variabilitat temporal i espacial de diverses escales". Lovelock dedica dos capítols, Què és Gaia? i La biografia de Gaia per aprofundir en els aspectes teòrics. D'especial interès és la descripció que fa Lovelock del destí ineluctable de Gaia: l'augment continu de la radiació solar al llarg dels propers centenars i milers de milions d'anys acabaran per destruir-ne el mecanisme. Lovelock ens diu: "d'aquí a mil milions d'anys, més o menys, i molt abans que el Sol posi fi a la vida, l'escalfor rebuda per la Terra superarà els dos quilowatts per metre quadrat, més d'allò que sabem que Gaia pot aguantar". Però Lovelock dedica la major part de l'espai al problema més urgent que veu en l'actualitat: l'escalfament mundial. Per Lovelock la reducció de les emissions antropogèniques de gasos d'efecte hivernacle i, particularment, de CO2 passen per damunt d'altres consideracions, i d'ací la seva defensa aferrissada de l'energia nuclear. En aquest punt Lovelock alerta dels pensaments simplistes en matèria ecològica i dels efectes que algunes intervencions benintencionades podrien tindre damunt Gaia. El capítol potser més interessant és el titulat "Tecnologia per a una retirada sostenible". Aquestes tecnologies haurien d'anar adreçades a mitigar el sobre-efecte hivernacle, però també afirma que "sense adonar-nos-en, anem evolucionant cap a un estat en què bona part del temps el passem fent servir aparells de baix consum energètic[...] Una civilització ultratecnificada amb baix cost energètic és perfectament possible[...]". No és Lovelock, naturalment, sant de la meva devoció (en el fons, sóc un humanista), però adopta una posició racional davant dels problemes.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
2 comentaris:
For the first winter in history when temperatures have been measured the southern parts of Finland have had no thermal winter! (No 6 days in a row when the temperature had been below zero.) I read somewhere that nuclear power is the only way to make slower the process of global warming, that we are already too far gone to avoid the inevitable. I am still an optimist. Always believe that new inventions will be made to protect our planet.
And the same in català, gascon etc:-)) If only I knew how.
Well, as a matter of fact, I think we have had a very hot winter this year in all Northern hemisphere. Undoubtedly, there is a global warming in course, and most probably it is related to an anthropogenic greenhouse over-effect. I am optimistic because I believe "Gaia" is strong enough to partially correct this trend. And, surely, humankind will adapt to a new situation. After all, plenty of Mediterranean tourists have began to choose Baltic beaches for summer holidays.
Publica un comentari a l'entrada