dilluns, 14 de setembre del 2009

Els resultats d'Arenys (Properada parada: Seròs, Argentona, Calders)

De les 6515 persones amb dret de sufragi en la consulta popular sobre l'acceptació (acord) de la constitució de Catalunya com a estat de dret, independent, democràtic i social, integrat en la Unió Europea:
- 3844 persones s'han abstingut.
- 2569 persones han votat Sí.
- 61 persones han votat No.
- 29 persones han votat en Blanc.
- 12 vots emesos han estat declarats Nuls.

Això vol dir que un 39,43% de la població empadronada a Arenys de Munt s'ha manifestat explícitament a favor de la independència. I ho ha fet en una consulta que havia estat perseguida políticament i legalment per totes les forces espanyolistes, des de Falange i Ciudadanos fins al Tristpartit.

I no posaria la mà en el foc per l'espanyolisme de les 61 persones que han votat que No, que segur que hi ha algun que no era d'acord amb l'ús del nom Catalunya (que s'entenia restringit al Principat) o bé que no era d'acord amb la Unió Europea de les 65 hores. També és possible que aquestes justificades reticències hagin anat a parar en el sac de 41 vots nuls/blancs.

Algú podrà dir, naturalment, que un 39,43% del cens no és pas gaire. Bé, recordem que l'Estatut d'Autonomia tirà endavant amb un 41,59% del cens d'Arenys (un cens mutilat, car deixava fora les persones sense "nacionalidaz española"). Això fa que les 2569 persones que han explicitat el suport a la independència hagin estat superiors a les 2424 que ho feren per l'Estatut d'Autonomia del 2006. I ja posats recordarem que el Tractat pel qual s'estableix una Constitució per Europa, va comptar amb el suport de 1146 arenyencs (el 20,21% del cens).

Algú pot dir que la Consulta no és vinculant. Bé. Podem dir que el referèndum del Tractat Constitucional d'Europa, tampoc no ho fou, car el vot negatiu (minoritari en el conjunt de la UE) dels ciutadans francesos i neerlandesos aturà en sec el projecte (la qual cosa possibilità el disseny, ara encara aturat també, d'un Tractat de Lisboa encara menys democràtic). També podríem dir que el referèndum de l'Estatut d'Autonomia no era vinculat, car 12 (11 per millor dir) homes i dones sense pietat se'l poden carregar en qüestions cabdals com el finançament, l'oficialitat de la llengua catalana o les referència als drets històrics i nacionals.

L'important, però, és que 6515 persones van comptar amb un dret d'expressió, i el van exercir. Podríem fer la trampa, que fa els "demòcrates" de dir que els 2569 vots afirmatius són el 96,18%. Podríem fer-ho, amb el titular:

El Sí a la independència aconsegueix el 96,18% dels vots a Arenys

No ho farem. No cal. El batlle de Seròs, un dels propers municipis que farà la consulta i el primer que ho farà a la Catalunya Occidental, es mostrava preocupat ahir perquè no es perdés la flama d'Arenys. Potser el perill és la manca d'un referent polític seriós, d'una organització de base, l'excés de voluntarisme, etc. Però no hi ha perill, com deia l'editorial de la revista Lluita, que això sigui "conjuntural perquè la causa que la provoca no ho és, ans al contrari, és ben estructural: no hi ha solució per a la nació catalana a dintre dels estats espanyol i francès".