dimecres, 16 de setembre del 2009

Un estat lliure, independent i democràtic

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de Berga tenia previst, la setmana passada, de presentar al consistori municipal una moció de suport a la consulta independentista d’Arenys de Munt del 13 de setembre, bo i proposant la convocatòria d’una d’homòloga per a Berga mateix. La CUP de Berga, amb una cautela més esmolada que els arenyencs quant a l’ús del corònim Catalunya i quant a les adscripcions unio-europeïstes, proposava com a qüestió “Esteu d'acord que els Països Catalans es constitueixin en un estat lliure, independent i democràtic?”. Se substitueix, doncs, el vostè pel vos(altres). Observeu, però, que a banda del canvi de nom del subjecte d’autodeterminació, també canvia la categoria d’estat. Si a Arenys de Munt era “un estat de dret, independent, democràtic i social” aquí és “un estat lliure, independent i democràtic”. Els militants de la CUP de Berga són ben conscients dels abusos terminològics del concepte “estat de Dret” (que sembla oblidar que és la llei que s’ha fet per l’home -de la classe dirigent-, i no l’home per la llei). També prescindeixen de l’etiqueta “social” que, diguin el que diguin, ens recorda massa a la Repubblica Soziale de Mussolini i a tota la retòrica de pseudoassistencialisme paternalista de Napoleó III o Bismarck ençà. També hom prescindeix de la referència a la Unió Europea.

En tot cas, els quatre grups del consistori bergadà optaren per ajornar la votació de la moció a aquest dimecres. A proposta de CiU i d’ERC s’ha modificat la moció atenent a aquest fet cronològic i s’ha manllevat d’Arenys, per raons d’estratègia legal, el procediment de coordinadora externa. Amb els vots favorables, doncs, de CUP, CiU i ERC, i amb l’abstenció del PSC, tira endavant la moció. Com a Arenys, doncs, la CUP aconsegueix de sumar el suport d’altres forces polítiques municipals.

Aquesta, doncs, serà la qüestió que es farà als bergadans: “Esteu d'acord que els Països Catalans es constitueixin en un estat lliure, independent i democràtic?”.

El proper 3 d’octubre, d’altra banda, es reuniran els representants municipals que integren la plataforma Decidim.cat, de la qual podrien sortir 60 convocatòries municipals addicionals.

El que dèiem: Arenys, Seròs, Argentona, Calders, Berga.